83 posto mladih planira izaći na izbore, pokazala anketa UNICEF-ove platforme

Samo 16 posto ispitanih smatra da su mladi i pitanja mladih adekvatno i dovoljno zastupljeni u predizbornim kampanjama stranaka

19.09.2022. 16:53
  • Podijeli:
izbori-glasanje.jpg

Prema rezultatima ankete UNICEF-ove platforme za podršku društvenom aktivizmu mladih U-Report BiH, 83 posto mladih planira izaći i glasati na Općim izborima 2. oktobra, 14 posto nema namjeru, a tri posto ispitanih kažu da još nisu odlučili.

Da njihov glas može puno uticati na promjene u društvu i da je svaki glas bitan smatra 50 posto ispitanih starosti od 20-30 godina, 38 posto ispitanih smatra da njihov glas može uticati malo ili nimalo na promjene u društvu i da će svakako biti onako kako drugi odluče, dok je 12 posto ispitanih odgovorilo kako nemaju stav po ovom pitanju.

Kad je u pitanju predizborna kampanja, samo 16 posto ispitanih smatra da su mladi i pitanja mladih adekvatno i dovoljno zastupljeni u predizbornim kampanjama stranaka, 35 posto ih smatra da mladi nisu zastupljeni nikako, dok ih 49 posto smatra kako bi u kampanjama trebalo biti više tema od značaja za mlade.

Kampanju 50 posto ispitanih prati onoliko koliko vide putem plakata i plaćenih medijskih sadržaja, 29 posto ispitanih je kazalo kako uopšte ne prate kampanju niti ih zanima, dok samo 21 posto ispitanih odgovorilo kako kampanju prate aktivno, prateći poruke i analizirajući predizborne programe stranaka.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()