Notepad dobio bitna poboljšanja nakon 40 godina

Windows 11 korisnici sada u okviru Notepada imaju funkcije koje karakterišu Word

09.07.2024. 11:23
  • Podijeli:
windows 11 - 23 jul 2021 - profimedia-65e5a36f7da0a.webp Foto: Profimedia

Microsoft konačno omogućava "spellcheck" i "autocorrect" funkcije, odnosno opcije za provjeravanje pravopisa i autokorekciju, za Notepad aplikaciju u Windowsu 11.

Pomenute funkcije stižu nakon 40 godina, od trenutka kada je jednostavni editor teksta predstavljen u Windowsu 1983. godine.

Microsoft je funkcije počeo da testira u martu, a sada ih je tiho omogućio svim Windows 11 korisnicima.

Provjera pravopisa u Notepadu je gotovo identična načinu na koji Word ili Edge obilježavaju pogrešno napisane riječi, sa podvučenom crvenom linijom kako bi se jasno ukazalo na grešku.

Korisnik može da omogući ili onemogući provjeru pravopisa u Notepadu za Windows 11 u okviru menija sa podešavanjima.

Kada je u pitanju opcija autokorekcije, greške u kucanju se automatski ispravljaju kada je spellcheck omogućen. Ova opcija takođe može da se isključi u podešavanjima.

Notepad za Windows 11 već neko vrijeme dobija poboljšanja i nove funkcije, pa tako ima i brojač znakova, tamni mod, tabove, Copilot integraciju i drugo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()