Treba li ujutro čekati da se automobil zagrije?

Vjerovatno ne postoji vozač koji nije dao ili primio savjet da automobil nakon paljenja treba ostaviti da radi i tako dođe na radnu temperaturu

19.11.2023. 12:38
  • Podijeli:
zima-led-auto-shutterstock.jpg

S generacije na generaciju prenose se ‘dobronamjerni’ savjeti i trikovi o pametnom korištenju automobila u hladnim mjesecima.

Vjerovatno ne postoji vozač koji nije dao ili primio savjet da automobil nakon paljenja treba ostaviti da radi i tako dođe na radnu temperaturu.

I niko takav ritual neće osporiti jer i sama logika nalaže da zaleđeni motor treba malo vremena da se zagrije prije kretanja, piše Auto Klub.

No, istina je potpuno drugačija! Puštanje motora da se zagrije nije ništa drugo nego potpuno pogrešno ‘bapsko vjerovanje’ koje mu skraćuje vijek.

Kada ujutro na debelom minusu sjednete u smrznuti automobil nema potrebe zagrijavati motor na mjestu. Takva praksa, naime, može ukloniti ulje sa stijenki cilindara što vodi do habanja, a u istom trenutku, upaljeni motor dok ne dođe do radne temperature nepotrebno će vam trošiti gorivo.

Takođe, zagrijavanje motora na mjestu traje duže nego u vožnji, ulje se intenzivnije degradira i dijelovi više habaju, a rad u ‘leru’ zbog lošijeg procesa izgaranja goriva dovodi do toga da se nesagoreno gorivo pretvara u uljni film i završava u karteru.

Novi motori imaju senzore koji otkrivaju niske temperature u motoru, pa pumpa goriva radi ‘prekovremeno’ kako bi se dosegla barem četiri stepena, a ako se odmah krene, svi dijelovi motora se počinju ravnomjernije zagrijavati nego u praznom hodu.

Krivi ritual

Kao utjehu za vozače koji godinama rade krivi ritual, navešćemo da puštanje motora da se zagrije na mjestu nije uvijek pogrešno, dapače. Ispravno je, čak i preporučljivo ako vozite automobil star dvadesetak godina.

U tom slučaju držite se i ostalih pravila, odnosno manjih brzina i okretaja dok temperatura dođe na potrebnu razinu.

Kao utjehu za vozače koji godinama rade krivi ritual, navešćemo da puštanje motora da se zagrije na mjestu nije uvijek pogrešno, naprotiv. Ispravno je, čak i preporučljivo ako vozite automobil star dvadesetak godina.

U tom slučaju držite se i ostalih pravila, odnosno manjih brzina i okretaja dok temperatura dođe na potreban nivo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()