Još jedna zemlja zabranila TikTok na vladinim telefonima

Postojaće izuzeci od zabrane TikTok-a u slučajevima kada je aplikacija neophodna za radne svrhe

17.03.2023. 11:46
  • Podijeli:
TikTok_aplikacija_Kina_Foto Unsplash-6408f105773e7.webp Foto: Unsplash

U potezu koji je očekivan, Velika Britanije je postala najnovija zemlja u kojoj je zaposlenima u vladi zabranjena instalacija i upotreba kineske društvene mreže, TikTok, a novo pravilo stupa momentalno na snagu. Potez britanske vlade je dio širih zabrana aplikacija treće strane na državnim uređajima.

"Bezbjednost osjetljivih informacija vlade mora biti na prvom mjestu - zbog toga smo danas zabranili ovu aplikaciju na svim vladinim uređajima", kaže kancelar Oliver Dauden. "Korišćenje drugih aplikacija koje prikupljaju podatke se trenutno razmatra".

Zabrana ima za cilj da zaštiti poverljive podatke, kao i da spriječi prikupljanje podataka o lokaciji. Mera se neće primjenjivati na lične uređaje zaposlenih u vladi. Dodatno, britanska vlada će svojim zaposlenima dozvoljavati upotrebu aplikacija treće strane na državnim telefonima samo ako se nalaze na listi odobrenih aplikacija.

Postojaće izuzeci od zabrane TikTok-a u slučajevima kada je aplikacija neophodna za radne svrhe, poput sprovođenja zakona ili projekata koji se bave onlajn zlostavljanjem. Ovi izuzeci će se odobravati od slučaja do slučaja, a sigurnosne mjere će morati da budu na snazi.

Britanska vlada je istakla da ljudi moraju biti svjesni politike prikupljanja podataka svake aplikacije. Zvaničnici kažu da TikTok zahteva od korisnika da daju dozvolu aplikaciji za pristup određenim informacijama koje se čuvaju na telefonu ili tabletu, poput geolokacije i kontakata, te ih brine kako se ovi podaci mogu iskoristiti.

Lideri mnogih zemalja su izrazili zabrinutost da Kina kroz kompaniju ByteDance, čije sjedište je u Pekingu, ima pristup podacima stanovništva i zvaničnika. Do sada, korišćenje popularne društvenu mrežu su državnim službenicima zabranile SAD, Kanada i Evropska komisija, a očekuje se da se ova lista značajno proširi u budućnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()