Tenis je opet u modi: Elita stiže u Banjaluku

Tri igrača iz Top 100, možda i pet, harizmatični francuski veteran, miljenik domaće publike, prvi reket Srpske... garantuju vrhunski tenis

28.07.2023. 14:35
  • Podijeli:
Banjaluka open čelendžer_UNA-64c3b2a808583.webp Foto: UNA

Čelendžer Banjaluka open, koji će biti održan od 7. do 13. avgusta, biće najkvalitetniji turnir u istoriji dugoj 21 godinu.

Ovo je ocjena predsjednika Teniskog saveza Republike Srpske Draška MIlinovića.

I, s obzirom na imena koja uskoro stižu u krajišku ljepoticu, jasno je da nas očekuje još jedan spektakl na šljaci.

Srpska open to uistinu jeste bio. No, kako je čelendžer niža kategorija, niko nije očekivao da u grad na Vrbasu ponovo dođu najveća imena "bijelog sporta".

Pa ipak, tri igrača iz Top 100, možda i pet, harizmatični francuski veteran, miljenik domaće publike, prvi reket Srpske... garantuju vrhunski tenis. 

"Već imamo trojicu tenisera iz Top 100. Prvi nosilac biće Argentinac Sebastijan Baez, trenutno 64. na ATP listi. Tu je i Albert Ramos Vinjolas koji je nekoliko puta bio naš gost. Riječ je o iskusnom Špancu, nekadašnjem 17. teniseru svijeta. Treći nosilac je proošlogodišnji pobjednik Fabijan Marožan, koji je u trećem kolu mastersa u Rimu pobijedio najboljeg na svijetu Karlosa Alkaraza. Imamo jednog veterana, Benou Pera, koji ima 34 godine i nekada je bio 18. na svijetu", najavio je Milinović, uz potencijalno iznenađenje u dublovima.

Potom se osvrnuo na domaće snage:

"Od imena koja su nama interesantna, tu je Damir Džumhur, koji nam se vraća se u Banjaluku i biće među osam nosilaca. Što se tiče tenisera iz Srpske, šansu će dobiti četvorica najboljih. "Vajld kard" za glavni turnir ide Andreju Nediću. Molim vas da mu posvetimo posebnu pažnju. Ima samo 18 godina, u kratkom vremenu je skočio više od 500 mjesta na ATP listi, on je naš biser, skroman mladić, sjajan teniser. Za kvalifikacije pozivnice su dobili i Nemanja Malešević, Vladan Tadić, Radomir Tomić. To je u ovom momentu najbolje što Srpska ima. Za ostala dva "vajld karda" u kontaktu smo sa Marko Čekinatom i Aleksom Molčanom. Obojica su trenutno u Top 100. Ukoliko i oni dođu, onda ćemo imati sigurnih pet igrača iz Top 100, što se, od kada je čelendžera, nikad nije desilo. Po svim pokazateljima, ovo će biti ubjedljivo najbolji turnir u ovih 20 godina", jasan je Milinović.

Prvi čovjek TSRS je pozvao publiku da dođe u što većem broju i uživa u sjajnom tenisu:

"Ulaz je besplatan. Evo, 21 godinu to prosto moramo da naglasimo. Želimo da popularizujemo tenis, da ljudima omogućimo da ovdje kod nas vide grend slem igrače. Samo dođite u teniski kompleks, zauzmite mjesto i ponašajte se kao na Srpska openu. Predivni navijači su se pokazali u lijepom svjetlu. Očekujemo dobru posjetu i nadamo se lijepom vremenu, s obzirom na to šta se dešava s vremenom ovih dana. Turnir će biti odigran na tri terena u kompleksu saveza. Uslovi za čelendžer su takvi da nema potrebe na glavni teren ima kapacitet tri, četiti, pet hiljada gledalaca. Zato smo se opredijelili da se igra na terenima TSRS. Ali, dio nove Banjalučke arene biće rezervisan za sve ljude koji se bave organizacijom turnira". 

Milinović je dodao da je u odnosu na prethodni čelendžer ATP promijenio dosta toga, što je organuzaciju učinilo izazovnijom:

"Nova su pravila, mijenjan je koncept organizacije, nova logistika, priprema, čak i logo. Tako da je bilo mnogo posla po pitanju tog usklađivanja. U igri je 100 ATP bodova, a u sedmici u kojoj će smotra biti održana, to će biti najjači čelendžer u Evropi. Sjajnu saradnju smo imali sa ATP-om i na osnovu nje smo dobili ovaj termin".

Predsjednik TSRS je naglasio da su sjajne ocjene nakon aprilskog Srpska opena umnogome uticale na ovakav razvoj događaja:

"Mnogi igrači koji igraju na šljaci, opredijelili su se za Banjaluku. Prije tri mjeseca ugostili smo vrhunske tenisere, među njima i najboljeg svih vremena, Novaka Đokovića. Izvještaji supervizora bili su odlični. TSRS, kao suorganizator, imao je odličnu vidljivost koja je oborila rekord ATP 250. Prema zvaničnom izvještaju, brend TSTS vrijedi više od 6,5 miliona evra, što je najviše u odnosu na sve teniske saveze u regionu. Srpska open prevazišao je sva moguća očekivanja. Ponosni smo i prezadovoljni, jer benefite je ima savez, institucije, sponzori i svi koji su podržali priču. Pozicinonirali smo se kao kredibilan partnet ATP-a, zbog čega smo i dobili najbolji termin u avgustu", jasan je Milinović.

Banjaluka open biće organizovan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, Vlade RS i Grada Banjaluka. Generalni sponzor je kompanija m:tel, a tzv. "suporter", Fondacija Novak Đoković.

Među sponzorima je i "Legacy international", firma koja je organizovala Srpska open. Medijski pokrovitelji su RTRS i TV Arena sport, koji će prenositi polufinala i finale, a nije isključeno da gledaoci budu uživali i u mečevima četvrtfinala.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()