Lehečka za UNU: Banjaluka je tenisko čudo

"Čudesno. Nevjerovatno. Izgraditi ovakvo nešto za tako kratko vrijeme... Da smo u Kini ili Japanu, možda bih i rekao da je moguće. Ali u Evropi..."

16.04.2023. 17:13
  • Podijeli:
Jirži Lehečka 1_Pixsell-643c060ca530c.webp Foto: Pixsell / Dejan Rakita

Češka teniska zvijezda Jirži Lehečka oduševljen je Banjalukom i novoizgrađenim kompleksom u Parku Mladen Stojanović.

Šesti nosilac Srpska opena u razgovoru za UNU je biranim riječima govorio o novom teniskom zdanju, ali i o gostoprimstvu u gradu na Vrbasu, kratkoročnim planovima, Novaku Đokoviću, debati o najboljem ikada, roditeljima...

Lehečka blista na startu 2023. godine. Na Australijan openu je igrao četvrtfinale, što mu je grend slem rekord. Uslijedio je prvi trijumf nad Top 10 igračem, potom i nad Top 5, te plasman na rekordno, 37. mjesto ATP liste.

Kako je Jirži, po sopstvenim riječima, "rođen na šljaci", očekuje da formu i plasman dodatno popravi tokom sezone na najsporijoj podlozi.

A sve će biti ljepše u sjajnom ambijentu koji ga nije ostavio ravnodušnim.

"Čuo sam da je kompletan kompleks izgrađen za četiri mjeseca. To je čudesno. Nevjerovatno. Izgraditi ovakvo nešto za tako kratko vrijeme... Da smo u Kini ili Japanu, možda bih i rekao da je moguće. Ali u Evropi... Sjajno je. Teren, prostorije, tribine... Sve izgleda fenomenalno. Srećan sam što imamo priliku da igramo u ovakvom okruženju. Nadam se da će nakon turnira svi dobiti šanus da uživaju u ovom projektu", počeo je Lehečka priču za UNU.

Teniser kojem stručnjaci predviđaju blistavu budućnost nije imao problem da se navikne na Banjaluku, sa kojom uskoro planira ozbiljnije upoznavanje:

"U Evropi su kulturološke razlike manje. Osjećam se ugodno ovdje. Znam da se svi trude da nam pomognu. Nisam još imao priliku da razgledam grad. Ali uskoro hoću. Sigurno ću izaći, bar na večeru".

Jirži igra vjerovatno i najbolji tenis u karijeri. I sa optimizmom gleda na ono što slijedi:

"Sve do sada ove godine je bilo dobro. Igrao sam četvrtfinale Melburna, što je, naravno, dobar rezultat. Glavni cilj mi je da nastavim sa ovim rezultatima. Slijedi sezona šljake. Radujem joj se jer vjerujem da mogu da zadržim ovu formu. Iskreno, osjećam se dobro na šljaci, rođen sam na šljaci. Zadovoljan sam kako sve izgleda u ovom trenutku".

Momak koji trenutno zauzima 42. mjesto na ATP listi ne želi da planira na duge staze. Kako kaže, ide korak po korak.

"Gledam samo kratkoročno. Naravno, morate da imate viziju u kojem pravcu želite da idete. Međutim, planiram samo sljedeći korak, kako i šta najbolje da uradim sa svojim timom", istakao je 21-godišnji teniser.

Žrijeb je mogao da bude i povoljniji po Lehečku. Jer, već na startu rekete će ukrstiti sa atraktivnim Gaelom Monfilsom.

"Ne možeš da biraš rivala. Kostur je izazovan, ovo je jak turnir. Gael i ja znamo se dobro. Trenirali smo zajedno. Ipak, mislim da sa svojom trenutnom formom imam šansu da igram najbolji tenis i da pobijedim. Vidjećemo gdje će me to odvesti", dodao je Jirži.

Neizostavna tema bio je Novak Đoković. Čeh je imao samo riječi hvale na račun Srbina:

"Prva pomisao na Novaka je da je on vjerovatno najbolji teniser svih vremena. Sjajan je momak. Legenda. Trenirali smo prošle sedmice zajedno. Kada bi svaki turnir imao ovakva imena, bilo bi to sjajno za samo takmičenje, tenis, navijače... Imati Đokovića ovdje značajno podiže kvalitet igre".

Na naše pitanje da li je Nole definitivni GOAT, Lehečka se prvo "opirao": 

"Veoma teško je govoriti o tome. Važno je reći da svi treba da budemo srećni što smo mogli da gledamo takva tri asa na terenu. Svaki ima nešto posebno, nešto ekstra u odnosu na druge. Novak je najkompletniji. Rodžera je bilo najljepše gledati. Rafa ima najjači borilački duh".

No, onda je i "poentirao":

"Ako, pak, govorimo samo o rezultatima, vjerujem da će Novak, kada okonča karijeru, biti najbolji ikada".

Za kraj, Jirži nam je otkrio da mu je činjenica da su njegovi roditelji bili profesionalni sportisti pomogla u karijeri. Jirži senior bio je plivač, Romana atletičarka.

"Da, mislim da mi je bilo lakše zbog toga. Moji roditelji su znali osnove i kako nešto pravilno treba da radite u sportu. Pazili su na moj životni stil, uvijek su željeli da budem aktivan, da se bavim sportom. Nisu me "gurali" u tenis, to je bio moj izbor. Mnogo su se žrtvovali da me podrže, da budu uz mene na turnirima. Sada ja pokušavam da im se odužim igrajući najbolji tenis", zaključio je Lehečka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()