Lajović: Ne razmišljam o trofeju, samo o večeri

"Iskreno, ne razmišljam o peharu. Sada mislim samo o večeri i šta ću da jedem. Daleko je pehar. Fokus je na oporavku i sljedećem meču"

21.04.2023. 20:53
  • Podijeli:
Dušan Lajović_Pixsell-6442d4073f497.webp Foto: Pixsell / Dejan Rakita

Dušan Lajović je blistao nakon najveće pobjede u karijere, "skalpa" Novaka Đokovića.

Duci je ovog popodneva odigrao meč života i na pleća bacio velikog favorita. 

Izborio je plasman u polufinale Srpska opena u kojem će sutra snage odmjeriti sa Miomirom Kecmanovićem.

Iako su do trofeja ostala samo dva koraka, Lajović ne razmišlja o istom.

Stigao je čak i da se našali na pitanju o peharu.

"Iskreno, ne razmišljam o trofeju. Sada mislim samo o večeri i šta ću da jedem. Daleko je pehar. Fokus je na oporavku i sljedećem meču", rekao je Duci na pres-konferenciji.

Potom se osvrnuo na meč u kojem je prevazišao mnoge sopstvene barijere:

"Osjećao sam da sam dobar na servisu. To mi je dalo samopouzdanje u razmjenima, bitnim poenima. Miješao sam servis i vidio sam da "pali". Vidio sam da Novaku nije ugodno da ih vraća. U nekim trenucima sam imao sreće da spasim teške poene. Osim toga, stresne trenutke podnosio sam bolje od očekivanog. Ostao sam hladan, igrao najbolji tenis kad je bilo najbitnije, što prije nisam uspijevao. Ovo bi bili glavni faktori pobjede." 

Psihološki aspekt je, kaže, bio mnogo bitan na putu do podviga:

"Imao sam, mislim, devet godina kada sam prvi put vidio Đokovića. Od tada je uvijek bio osoba na koju sam se ugledao. Danas, kad su ljudi uzvikivali "Nole, Nole", i ja sam činio isto. Onda sam se fokusirao. Nije bilo lako. Atmosfera je bila sjajna. Naravno, publika je više podržavala Novaka, ali uživao sam u ovome. Da li je pobjeda ili poraz, volio bih da ovakav ambijent imam uvijek. Želim da uživam u ovom trenutku. Ipak, ovakav trijumf vam daje potvrdu da imate ono što je neophodno da se takmičite i pobjeđujete igrače najviše klase. Nekad je teško uopšte igrati sa njima, a kamo li pobijediti. Pvri put sam pobijedio "broja jedan". "Broja dva" sam dobijao, Danila Medvedeva, ali ovo je nešto drugo. Dobiti Novaka, Rafu ili Rodžera je nešto skroz drugo iz moje perspektive".

Dušan je otkrio i da se fokusirao samo na stvari na kojima je radio tokom pripreme meča.

"Poslije prvog seta sam osjećao da sam spreman da se borim i u drugom. Nakon 4:4 i propuštene tri brejk lopte, mislio da idemo u treći. Od tada je plan bio samo da se borim za svaki poen. Taj fokus na prave stvari u odlučujućim momentima dao mi je priliku da igram do kraja. Osjećao sam da mogu. Danas se isplatilo".

Duci je u prethodnim duelima uspio da dobije samo četiri gema protiv Noleta. Danas je bila neka druga priča:

"Da, to uvijek utiče na nove susrete, uvijek je na neki način u malom mozgu. Analiza iz prethodnih duela nije mi mogla donijeti mnogo dobrih stvari. Igrao sam sa spoznajom šta treba da radim. To je nekako najteže uraditi. A kada uradiš, djeluje jednostavno. Bilo mi je bitno da nisam bio stegnut", dodao je Lajović.

Činilo se da je Duci ubrzao igru, da igra na bržem nivou u odnosu na Novaka.

"Osjećao sam da je, kada sam preuzeo igru forhendom, sve funkcionisalo. To je nekako najbitnija stavka u mojoj igri, bez obzira što iz bekhend strane mogu odigrati dobro, mislim da sam opasniji forhendom i da tada i protivnik nekako napravi korak unazad. Što se tiče mentane snage, to je isto jedan iskorak. Pokušavam da ne razmišljam previše, da ne radim tzv. "overtinking". Prije sam stalno razmišljao zašto sam jedan poen uradio ovako, a ne nonako. I onda iz analize dobijem paralizu. Kad ostaješ miran, daješ maksimum i to je sve što možeš da uradiš. Uz to, dobro se osjećam na terenu kada iz gema u gem radim prave stvari.

Na 3:6 u taj-brejku, dogodilo se nešto što Dušan nije često uspijevao ranije, da se vrati sa ivice ambisa:

"Jedino mi je u glavi bilo da probam da dobijem svoja dva servisa. Kad dobio prvi, sebe sam bodrio da nekako uzmem još jedan. Na 5:6 i 6:6 možda imao i sreće. Cijeli taj-brejk sam osjećao da izmiče kontroli. Kada sam se vratio, osjetio sam da možda mogu da dobijem. Na meč loptu sam rekao samo da igram do kraja, bez glupih stvari, ako treba 30, neka traje 30 udaraca. Ključ je bio zadržati fokus. Novak nije iskoristio većinu brejk lopti i onda mu je to vjerovatno ušlo u glavu. Djelovalo mi je da ga i lakat muči jer je procenat servisa bio nizak za igrača takvog kalibra.

Sutra slijedi bitka sa još jednim zemljakom, Miomirom Kecmanovićem.

"Kec je u odličnoj formi. U zadnjih godinu i po dana ima bolje rezultate od mene. Biće to izazovan meč. Mi nikada nismo igrali međusobno. Neće biti lako. On igra dobro, ima samopuzdanja. ali i ja sam spreman za polufinale. Nadam se da će biti još jedan lijep meč.

Na pitanje šta navijačima u Banjaluci može poručiti nakon što je izbacio miljenika publike, Lajović je odgovorio.

"Da dođe u istom broju i sutra. Jako je teško igrati protiv Noleta, pogotovo kod nas, gdje ga svi vole i priželjkuju da vide najboljeg na svijetu. Razumijem situaciju, da je za turnir najbolje da Nole dođe do kraja. Ipak, nadam se punim tribinama i sutra. Bez obzira ko uđe u finale, da li Kec ili ja, da tribine i u nedjelju budu popunjene", zaključio je Duci,

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()