Para vrti gdje burgija neće: Kultna staza odlazi u istoriju?

"Spa je istorijska trka za Formulu 1. Osjećam da bi uvijek trebala biti uključena u kalendar sve dok postoji F1"

07.08.2022. 17:49
  • Podijeli:
Spa Frankoršamp_Pixsell.jpg Foto: Pixsell

Čuvena trkačka staza Spa-Frankoršamp po svoj prilici će biti izbačena iz kalendara Formule 1 za sezonu 2023. Ako se to desi, mnogi fanovi najbržeg cirkusa ostaće razočarani, ali i vozači koji je naprosto obožavaju, pogotovo kultnu krivinu "O ruž".

Belgijska pista kroz istoriju nam je ponudila mnogo legendarnih bitki, ona je razdvajala dječake od momaka, pilote koji su imali hrabrosti da "zakucaju" papučicu gasa kroz "najbolju krivinu na svijetu". Tako su je, barem, opisali oni koji su je pohodili.

"Na prilazu krivini spuštate se nizbrdo. Kada ste na najnižoj tački dolazi do nagle promjene smjera i počinjete uspon. Idete lijevo - desno - lijevo, dok iz kokpita ne vidite gdje ćete završiti. Ovaj sektor je ključan kako u kvalifikacijama tako i u trci jer nakon kombinacije "O ruž" - "Radilion" slijedi "Kemel". Ako u krivini napravite grešku, skupo ćete je platiti na kraju dugog pravca. Uz to, ova sekvenca je posebna iz samog osjećanja vozača. Osjećate veliku kompresiju i pritisak. Čudno je, ali i sjajno", opisao je dvostruki F1 prvak Fernando Alonso, inače uzdanica Alpina koji će naredne sezone voziti za Aston Martin.

A zašto se on i kolege pribojavaju da bi završnog avgustovskog vikenda ove godine posljednji put mogli voziti na Spa? Pa, narodski rečeno, zato što para vrti gdje burgija neće. Vlasnik komercijalnih prva Formule 1, američka kompanija Liberi Medija, po svaku cijenu želi da izgura svoje interese, ne mareći pri tom za istoriju i tradiciju.

F1 se odavno okrenuta ka Bliskom Istoku zbog čega najbolji piloti planete godinama biju bitke u Bahreinu i Abu Dabiju. "Ameri" su u kalendar ugurali i Katar, te Saudijsku Arabiju. A kada su među odabrane piste "upali" Majami ove sezone i Las Vegas od sljedeće, uz povratak azijskih destinacija Japana i Singapura, bilo je jasno da za neke evropske staze više nema mjesta.

Zvanični kalendar za 2023 još nije objavljen, ali već sada je gotovo izvjesno da je Belgija precrtana. Jer, kalendar se može širiti do 23, maksimalno 24 trke. Sve preko toga je neizvodljivo.

"Spa je istorijska trka za Formulu 1. Baš kao i Monte Karlo i Monca. Osjećam da bi uvijek trebala biti uključena u kalendar sve dok postoji Formula 1", apelovao je adut Meklarena Lando Noris.

Pored Belgije, veliko je pitanje da li ćemo u 2013. gledati trke u Monaku, Austriji i Francuskoj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()