Mikec osvojio deveto zlato u Svjetskom kupu

To mu je deveta zlatna, a ukupno 22. medalja u karijeri na Svjetskim kupovima

13.04.2023. 20:51
  • Podijeli:
Damir Mikec_Foto Profimedia-640b8ff2624db.webp Foto: Profimedia

Evropski šampion i olimpijski viceprvak u streljaštvu Damir Mikec dodao je novo najsjajnije odličje u bogatu kolekciju medalja.

Mikec je prvog dana Svjetskog kupa u glavnom gradu Perua Limi osvojio zlato vazdušnim pištoljem.

To je Mikecova deveta zlatna, a ukupno 22. medalja u karijeri na Svjetskim kupovima (računajući sve discipline).

U današnjim kvalifikacijama vazdušnim pištoljem za muškarce, kojima je otvoren turnir u Peruu, Mikec je zauzeo treće mjesto. Ispred njega bili su Turčin Ismail Keleš i Letonac Lauris Strautmanis.

Damirov start u finalu je bio fantastičan. U prvoj seriji od pet hitaca nizao je precizne pogotke. Pred drugu seriju imao pola kruga prednosti and Kinezom Bovenom Žangom. Evropski šampion je nastavio u istom stilu, pa je posle deset hitaca imao čak dva kruga više od drugoplasiranog, a to je u tom trenutku bio Nikolaus Murer (SAD).

Međutim, Kinez i Amerikanac su uspeli da sustignu i povremeno prestignu našeg strelca.

Pred posljednju petu seriju od pet metaka, Murer je bio prvi, sa minimalnim 0,1 krugom prednosti ispred Mikeca. Ista razlika djelila je srpskog strijelca i Žanga.

Svi su bili u konkurenciji za plasman u meču za zlato.

Murer je u završnici ispao iz ritma, nanizao nekoliko slabih hitaca i pao na četvrtu poziciju. Mikec se vratio na čelnu poziciju i ušao u meč za zlato za Žangom, a Srbin i Kinez su praktično bili izjednačeni.

Mikec je sa 25 hitaca skupio 249,5, a Žang 249,4 krugova. Bronza je otišla u ruke Turčina Ismaila Keleša.

Reprezentativac Srbije je odlično počeo meč za zlato. Bio je precizniji od Kineza u prve četiri serije i poveo sa 8:0. Međutim, Žang je potom ušao u odličan ritam i izjednačio 10:10. Obojica strelca su gađali na visokom niovu i malo griješili, u većini serija nijanse su odlučivale o tome kome će pripasti poen.

Poslije izjednačenja, Mikec je bio precizniji u tri serije za trijumf od 16:0 i nastavak zlatnog niza.

Sem Damira, danas je trebalo da se takmiči i Zorana Arunović. Međutim, olimpijka je dan uoči takmičenja osjećala loše. Dobila je povišenu temperaturu, ispostavilo se od trovanja hranom. Posle pregleda u bolnici, vratila se u hotel.

Danas se, uz propisanu terapiju, oporavlja. Stanje joj se popravlja, ali još je neizvejsno da li će biti spremna za sutrašnje nadmetanje u miks paru sa Mikecom.

Za takmičenje miks parova puškom prijavljeni su timovi Andrea Arsović/Milutin Stefanović i Teodora Vukojević/Lazar Kovačević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()