F1 u Brazilu: Raselu spektakl i prvi šampanjac

Sjajna prestizanja, žestoki dueli, kazne, različite strategije, dva "reseta", timske kontroverze i neizvjesnost do zadnjeg kruga

13.11.2022. 20:44
  • Podijeli:
Džordž Rasel_Tanjug-1668368619775.webp Foto: Tanjug

Vozač Mercedesa Džordž Rasel pobjednik je pretposljednje ovosezonske trke Formule 1, dramatične Velike nagrade Brazila.

Britanac je slavio ispred timskog kolege Luisa Hamiltona i Ferarijevog aduta Karlosa Sajnca

Kako to obično biva, čuveni Interlagos je rezervisan za spektakl. Tako je bilo i ove večeri, u trci koja nam je priredila sve: sjajna prestizanja, žestoke duele, kazne, različite strategije, dva "reseta" izazvana izlascima bezbjednosnog vozila, timske kontroverze i neizvjesnost do zadnjeg kruga.

U takvom ludilo Rasel je izdržao do kraja, prevazišao sve izazove i, nakon jučerašnjeg slavlja u sprintu, upisao prvu "pravu" pobjedu.

"Kakav sjajan osjećaj. Znao sam da smo sposobni za ovo. Sezona je bila emocinalni tobogan. Veliko hvala timu što je omogućio da pobijedim. Hvala i mojim roditeljima, krenuli smo od kartinga, prošli mnogo toga. Hvala i mojoj djevojci, mom menadžeru... Nije bilo lako u završnici. Kada sam vidio da bezbjednosno vozilo opet izlazi na stazu, pomislio sam: "O, Isuse". Luis me je stavio pod veliki pritisak u finišu, bio je super-brz", kroz suze je prokomentarisao emotivni Rasel, 113. pobjednik F1 trke.

Hamilton je drugi prošao kroz cilj nakon što se tokom trke sudario sa "mrskim" rivalom i šampionom Maksom Ferstapenom. Krivim za incident proglašen je Holanđanin, što je bilo veliko iznenađenje. Čak su i komentatori britanskog Skaja imali drugačije mišljenje.

Luis je i pored oštećenja na bolidu i starijih guma do zadnjeg kruga konkurisao za pobjedu, što je sjajna vijest za Srebrne strijele uoči nove sezone. Ovo je prva pobjeda Mečke i ohrabrenje da su problemi sa bolidom prevaziđeni.

Sajnc je uzeo zadnje mjesto na podiumu, iako je njegov timski kolega Šarl Lekler u više navrata molio čelnike Propetog konjića da ga puste na kotu tri kako bi popravio šanse da osvoji vicešampionsku titulu. Uzalud.

Kontroverza se desila i u redovima prvaka. Ferstapen je na pisti obišao, tj, timski kolega Serhio Perez ga je propustio u nadi da može da prestigne Leklerea i petoplasiranog Fernanda Alonsa. Kako to nije uspio, ekipa je od Maksa zatražila da vrati poziciju Čeku koji je se bori sa Perezom. On se, pak oglušio o naredbu.

"I ranije sam vam rekao, nemojte to da tražite od mene. Da li je sve jasno oko ovoga? Rekao sam vam razloge za to i stojim pri svom stavu", odbrusio je misteriozni Holanđanin koji je kažnjen sa pet sekundi zbog sudara sa Hamiltonom.

Timski kolega mu nije ostao dužan:

"Maks je osvojio dva šampionska pehara, između ostalog, i zahvaljujući meni. Danas je pokazao kakav je zapravo", ocijenio je meksički pilot.

Sezona se završava sljedeće nedjelje, trkom za Veliku nagradu Abu Dabija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()