Zmajevi mogu ispasti i sa pobjedom, ali i sa porazom proći dalje

Za početak, bitno je naglasiti da je Svjetska košarkaška federacija (FIBA) utvrdila pravila koja regulišu plasman ekipa na turnirima

15.08.2023. 13:43
  • Podijeli:
BiH Portugalija_FIBA-64d903ea2a92c.webp Foto: FIBA

Košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine poraženi su u meču 2. kola pretkvalifikacija za Olimpijske igre, a sinoć su kapitulaciju potpisali protiv domaćina turnira - Poljske (85:76).

Zmajevi nakon dva kola imaju polovičan učinak i u posljednjem meču protiv Mađarske (16. august, 21 sat) će tražiti pobjedu za prolaz u polufinale turnira.

No, situacija u našoj grupi i nije tako jednostavna, pa izabranici selektora Adisa Bećiragića i sa pobjedom bi mogli ostati bez plasmana u polufinale, dok bi u pojedinim varijantama i uz poraz mogli proći dalje.

Za početak, bitno je naglasiti da je Svjetska košarkaška federacija (FIBA) utvrdila pravila koja regulišu plasman ekipa na turnirima.

"Ako dvije ili više ekipa imaju isti odnos pobjeda i poraza svih utakmica u grupi, međusobna utakmica(e) ove dvije ili više ekipa odlučuje o plasmanu. Ako ove dvije ili više ekipa imaju isti odnos pobjeda i poraza međusobnih utakmica, primenjuju se naredni kriteriji prema sljedećem redosljedu:

- Veća razlika poena iz igre u međusobnim utakmicama;
- Veći broj postignutih poena iz igre na međusobnim utakmicama;
- Veća razlika poena iz igre svih utakmica u grupi;
- Veći broj postignutih poena iz igre na svim utakmicama u grupi.

Ako je plasman još uvijek neriješen prije nego što se odigraju sve utakmice u grupi, poravnate ekipe dijele isto mjesto na tabeli. Ako na završetku grupne faze ovi kriteriji i dalje ne mogu da odluče, konačan plasman se određuje žrijebom", piše u FIBA pravilima igre, a koja se odnose na plasman ekipa.

A, sada, krenimo redom. Najjednostavnije bi bilo da u 3. kolu Poljska savlada Portugal, a da Zmajevi budu bolji od Mađarske. U tom slučaju Poljaci bi bili prvi, a Zmajevi drugi i oba tima bi prošla u polufinale.

U slučaju da Poljska izgubi od Portugala, u tom slučaju Zmajevi ne ovise o sebi. Naime, ukoliko Portugalci savladaju Poljake sa isključvo devet razlike, uz minimalno 85 postignutih poena (svaka druga pobjeda Portugala ide nam u korist), tada bi izabranici selektora Adisa Bećiragića ostali bez polufinala bez obzira na ishod meča sa Mađarima.

U takvom, "ludom", ali ne i nemogućem raspletu, Poljska, Portugal i BiH imali bi po dvije pobjede i jedan poraz, a koš-razlika bi svima bila na nuli. Međutim, Poljaci i Portugalci bi bili u prednosti jer su postigli više koševa od našeg tima.

Dobra stvar je da Zmajevi mogu u polufinale čak i da izgube od Mađara. Ako Poljska savlada Portugal, a Zmajevi izgube od Mađara, u tom slučaju bi se zatvorio krug od tri ekipe sa po jednom pobjedom - BiH, Portugal i Mađarska. Portugal je trenutno na plus tri u koš-razlici, BiH je na plus devet, a Mađarska na minus 12. Dakle, u takvom raspletu i poraz od pet koševa razlike ili manji odveo bi nas u polufinale. Također, tada bi nas dalje vodio i poraz od šest razlike uz minimalno 78 postignutih poena u duelu protiv Mađarske.

Obje utakmice se igraju sutra. Poljska i Portugal će na parket od 18 sati, a BiH i Portugal od 21 sat.

Rezultati:

1. kolo
BiH - Portugal 84:75
Poljska - Mađarska 83:81

2. kolo
BiH - Poljska 76:85
Mađarska - Portugal 74:86

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()