Nurkić: Ne dopuštaju nam da napravimo uspjeh, jer moramo biti i čistačice i ekonomi i košarkaši

"Kako smo posloženi u državi, tako nam funkcionira i sport", rekao je reprezentativac BiH

13.09.2023. 17:58
  • Podijeli:
jusuf nurkic fiba-64ddbed792e62.webp Foto: FIBA

Košarkaš Jusuf Nurkić nije uspio s reprezentacijom BiH osigurati nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, a u razgovoru za hrvatski Nacional je otvorio dušu i bez dlake na jeziku pričao o problemima sa kojim se selekcija BiH suočava godinama.

Nurkić je, zajedno sa ostalim saigračima, uoči puta na pretkvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Poljsku govorio o problemima koje u bilo kojoj drugoj reprezentaciji ne postoje, a u razgovoru za Nacional je malo dublje analizirao situaciju.

"Evidentni su problemi u savezu kroz cijelu BiH. Kako smo posloženi u državi, tako nam funkcionira i sport. Nacionalni ključ je izrazito neuspješan. Bilo što da kažete, nekome udarate na hljeb. Probleme imaju omladinski pogoni, individualni sportovi, svaki savez, osim nogometnog, ima finansijske probleme. Mi 30 godina slušamo priču kako nemamo novca i uslova. I onda smo došli mi, generacija koja ima potencijal za neki uspjeh, ali nam ne dopuštaju da napravimo ništa ozbiljnije jer mi moramo biti i čistačice i ekonomi i košarkaši", poručio je Nurkić.

Nurkić istakao kako stoji pri svom stavu da njemu trebaju dati poziciju predsjednika Košarkaškog saveza BiH, te da će se on tada pobrinuti da košarkaši BiH imaju normalne uslove za rad.

"To sam rekao, tako sam i mislio. Rekao sam im da mi to daju sada, dok sam još igrač. U BiH ne postoji sukob interesa, poslove možete davati i supruzi i djetetu i ocu i majci, ali mi košarkaši ili nogometaši ne možemo voditi reprezentaciju. Dajte meni da budem odgovorna osoba pa da vidimo hoćemo li onda od Sarajeva do Poljske putovati od pet ujutro do pet navečer. Amel Tuka bi vjerovatno brže dotrčao", rekao je Nurkić.

On je govorio i o njegovoj situaciji u Portlandu, te je poručio da je ugovor od 70 miliona dolara koji je potpisao zaslužio i pored nerijetkih kritika navijača Blazersa.

"Prije potpisivanja tog ugovora bio sam finansijski potcijenjen, tako da je to ugovor koji ja zaslužujem. Klub je to prepoznao, dugi niz godina sam u Portlandu, a što se tiče negativnih komentara, siguran sam da većina ne misli tako. No čim dođe do loših rezultata, trebate pretrpjeti negativne reakcije. To je sport", konstatovao je Nurkić koji je u intervjuu govorio i o svom humanitarnom radu, ali i otkrio da se priprema za dobijanje američkog državljanstva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()