Nestvarni Wemby. Pogledajte partiju kojom se rookie pridružio legendama

Nevjerovatne igre mladog centra

13.02.2024. 10:30
  • Podijeli:
Wembanyama - reuters usa today sports-6539f89c18997.webp Foto: Reuters

Victor Wembanyama (20), 2.24 metra visoko čudo iz Francuske je u pobjedi San Antonia nad Torontom (122:99) ostvario poduhvat za historiju NBA lige.

Rookie, prvi pick drafta prošle godine je postigao 27 poena (šut iz igre 10/14), imao 14 skokova, a triple-double je zaokružio s čak 10 blokada. Partiju za anale kompletirao je s 5 asistencija i 2 ukradene lopte. Nestvarno zvuči da je sve ovo uspio za samo 29 minuta. NBA ističe: 

"Wembanyama je postao prvi igrač nakon više od tri godine koji je do triple-doublea došao s 10 blokada i koji je imao 10 blokada na utakmici. Oboje je zadnji prije Wembanyame uradio Clint Capella za Atlantu protiv Minnesote 22. januara 2021. Ovo je Wembyju drugi triple-double sezone. Prvi je bio u januaru protiv Detroita, ali zanimljivo, tada bez ijedne blokade."

Koliki podvig je izveo novajlija svjedoči to što su prije njega dva zadnja igrača koji su imali učinak 25/10/5/10 u NBA ligi David Robinson i Hakeem Olajuwon. Centri koji spadaju u najbolje u historiji najjače lige su do noćas bili jedini kojima je to uspjelo u zadnjih 40 godina i onda je u ovako ekskluzivno društvo ušao rookie. Kad smo kod njih, samo su trojica novajlija prije Wembyja u historiji  NBA lige ostvarili triple-double s blokadama: Robinson, Ralph Sampson i Mark Eaton.

Wembanyama je ove sezone oba triple-doublea ostvario za manje od pola sata. Osim njega to je na više utakmica od jedne uspio još samo Nikola Jokić, aktuelni MVP finala i najbolji igrač NBA prvaka. I u dok se po svemu ovome Wembanyama pridružio legendama i velikanima, po nečemu je njegov učinak jedinstven. Niko do njega u historiji najjače lige nije imao partiju s 25 poena, 10 blokada i 2 trice. Naime, učinke s toliko puno poena i blokada ostvarivali su centri, koji ne pucaju trice i ne pogađaju trice.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()