Josip Pandža preuzeo kultni hrvatski klub

Pandža je postao novi trener Šibenke, kultnog hrvatskog kluba koji je nekada igrao važnu ulogu u jugoslovenskoj košarci

10.01.2024. 14:31
  • Podijeli:
Josip Pandža_foto_X-659e559e56fd4.webp Foto: X

Bh. košarkaški trener Josip Pandža, kojeg javnost najviše pamti po osvojenom prvom mjestu sa BiH na kadetskom Evropskom prvenstvu 2015. godine, karijeru će nastaviti u Hrvatskoj.

Pandža je postao novi trener Šibenke, kultnog hrvatskog kluba koji je nekada igrao važnu ulogu u jugoslovenskoj košarci.

"Velika mi je čast da sam u Šibeniku jer je to grad košarke, grad Dražena Petrovića, a ja sam iz generacije kojoj je Dražen bio uzor. Svi smo počeli trenirati košarku i zavoljeli je zbog njega. Dolazak u grad košarke, u njegov grad je nešto posebno za mene", poručio je Pandža, te nastavio:

"Baza domaćih igrača mi je jako dobra. Izazov mi je raditi s mladim igračima i svjestan sam da smo najmlađi tim i u ABA 2 ligi i domaćem prvenstvu, ali to je za mene poseban izazov. Da ti igrači svaki dan što više rastu, ako oni budu rasli što više individualno i timski ćemo napraviti dobre rezultate".

"Ono što nam treba je malo strpljenja, poštenog rada i zdravlja i vjerujem u pozitivnu saradnju mene i Šibenika, i svijetlu budućnost košarkaškog kluba Šibenke", zaključio je bh. trener.

Trenersku karijeru Josip Pandža počeo je u rodnom Vitezu. U sezoni 2013./14. sa Vitezom osvaja A1 ligu Košarkaškog saveza Herceg-Bosne, a nakon doigravanja se plasira u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Nakon šest sezona u Vitezu, 2013. godine preuzima KK Kakanj, a istovremeno je bio i pomoćni trener u mladoj košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine. U sezoni 2015/16. sa ekipom Kaknja igrao je u finale doigravanja za prvaka Bosne i Hercegovine protiv Igokee.

Već pomenute 2015. godine je postao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine do 16 godina, koja je pod njegovim vodstvom iste godine u Litvi postala prvak Europe. Josip je tada postao najmlađi trener u Evropi kojem je pošlo za rukom osvojiti EP u košarci. Nakon tog uspjeha predvodio je reprezentaciju do 17 godina na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj i reprezentaciju do 18 godina, koja je na Evropskom prvenstvu u Turskoj osvojila šesto mjesto.

Tokom 2017. godine bio je pomoćni trener Duška Vujoševića u košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()