Evo kako je Jimmy Butler objasnio senzacionalni pohod Miamija u NBA play-offu

Odmah na startu oduzeli prednost domaćeg terena Bostonu

18.05.2023. 10:11
  • Podijeli:
miami-boston-butler-reuters.jpg

Miami Heat pobijedio je u prvoj utakmici finala Istoka Celticse u Bostonu 123:116 i odmah na startu serije im oduzeo prednost domaćeg terena, kao što je prije toga učinio Milwaukeeju i New Yorku, koje je kao osmi nositelj izbacio u prva dva kruga.

Opet je briljirao Jimmy Butler s 35 poena, pet skokova, sedam asistencija i čak šest ukradenih lopti.

Takvom se statističkom izvedbom svrstao uz imena poput Michaela Jordana, Allena Iversona ili Garyja Paytona, ali Butlerova igra i prisustvo na terenu uvijek su nadilazili brojke, što je naglasio i trener Erik Spoelstra nakon još jedne njegove košarkaške rapsodije.

"Ne možeš to izračunati, nema analitike koja će pokazati osjećaj stabilnosti u svlačionici i umirujući efekt koji donosi, posebno u završnici, pa se ne gubimo, nego nastavimo igrati svoju igru", rekao je Spoelstra.

"Naravno da sam mislio da je moguće. Naravno da smo svi mi mislili. A najbolje od svega je što nas i dalje nije briga što iko od vas misli, nije nas briga mislite li da ćemo pobijediti, nikad nije i nikad neće.

Znamo kakvu grupu momaka imamo u svlačionici i koliko samopouzdanja svakom od nas daje trener Spo, kao i Pat Riley. Naš krug je malen, ali u njemu je toliko ljubavi, dajemo toliko samopouzdanja jednim drugima i igramo košarku na pravi način, znajući da uvijek imamo šansu", rekao je Butler u inspirativnom govoru na konferenciji za medije.

Iako se na prvu loptu čini kako je Butler doživio nevjerovatnu transformaciju od teškog i konfliktnog karaktera do obožavanog saigrača i vođe, zapravo je uvijek bio isti tip, jedino što se mijenjalo je okolina koja ga ne shvaća. U Miamiju je pronašao okruženje i timsku kulturu kojima pripada svojim radom i visokim očekivanjima od sebe i drugih.

Vječiti autsajder pronašao je dom i saigrače koji su daleko od savršenih, ali slični njemu po mentalnom sklopu i spremnosti da učine sve što se od njih traži. A kad takvom grupom dirigira mastermind kao Spoelstra, uz pomoć legendarnog Pata Rileya, jasno je zašto Butler zna da uvijek imaju šansu. Ne samo da dobiju pojedinu utakmicu nego i da odu do kraja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()