Čudo u "Areni": Partizan sa "minus 20" do jadranskog trona

Učenici Željka Obradovića su se u krcatoj "Areni" vratili sa "minus 20", srušili Crvenu zvezdu i "zacementirali" se na vrhu ABA lige

13.03.2023. 22:41
  • Podijeli:
Partizan Zvezda_ABA liga-640f8e8697189.webp Foto: ABA League j.t.d. / Dragana Stjepanović

Košarkaši Partizana napravili su pravo malo čudo u petom ovosezonskom Vječitom derbiju.

Učenici Željka Obradovića su se u krcatoj "Areni" vratili sa "minus 20", srušili Crvenu zvezdu sa 92:81 (13:24, 21:24, 29:18, 29:15) i "zacementirali" se na vrhu ABA lige.

Crno-bijeli su tako napravili veliki, možda i presudan korak ka prvom mjestu koje je nerijetko presudan faktor u plej-ofu.

Derbi je odigran u sjajnoj atmosferi, pred 17.124 navijača domaćeg sastava. To je novi rekord regionalnog nadmetanja kada je riječ o posjeti na jednom meču.

Partizanove pristalice pogurale su svoje ljubimce do 5:2 u uvodnim minutama, nagovijestivši feštu na kraju. No, nešto se pitao i inspirisani rival.

Na krilima sjajnog Fakunda Kampaca Crveno-bijeli su brzo preuzeli kontrolu igre i rezultata. Argentinski as je dirigovao raznovrsnim napadom, gost je bio sjajan u odbrani, dominantan u skoku, pogotovo ofanzivnom, koji mu je donosio druge, treće pa čak i četvrte napade.

Srpski i jadranski prvak ovakav razvoj na parketu je iskoristio da na prvi predah ode sa solidnih 11 koševa viška,

Gdje je stao u prvom, popularni Faku je nastavio u drugom kvartalu. Najviše zahvaljujući njemu Zvezda je u više navrata stizala do 20 poena viška. Partizan je napadački bio neprepoznatljiv, mučio se sa šutom, a dobar dio poena morao je da zaradi sa linije slobodnih bacanja.

Pa ipak, u finiše druge četvrtine povezao je nekoliko dobrih odbrana i kvalitetnih napada te je serijom 6:0 smanjio na koliko-toliko podnošljivijih 14 koraka zaostatka.

Kvalitetan finiš prvog poluvremena vratio je samopouzdanje Parnom valjku koji je zaigrao kud i kamo bolje u trećem periodu. Probudila se tada i publika pa je domaćin sredinom treće četvrtine prišao na ugodnijih 51:58.

Momentum je u tim trenucima bio na strani Partizana. Matijas Lesor bio je nezaustavljiv u reketu, Zek Ledej se probudio, dok je udarna igla rivala Kampaco morao na klupu zbog četiri lične greške. Žocova četa je to znalački iskoristila i trojkom Jana Madara uz zvuk sirene prišla na samo "minus tri".

Domaći se na tome nisu zaustavili, četvrtu dionicu su otvorili odlučno, jako, nošeni hukom sa tribina pa je na šest minuta prije kraja semafor pokazivao 76:66. I tu je praktično bio kraj.

Zvezda se mučila, bila neprepoznatljiva u odnosu na prikazano u prvom dijelu utakmice i podsjetila je na bolnu predstavu od petka kada je protiv Panatinaikosa prosula 16 poena viška i tako se oprostila od evroligaškog plej-ofa. A ovakva dva izdanja nisu joj prva ove sezone.

Izlaskom Kampaca zbog petog faula gost je ostao bez napadačkih rješenja, tako da je Partizan mirno priveo derbi kraju, po drugi put ove sezone uzeo mjeru najljućem protivniku, te "napumpao" samopouzdanje pred žestoke bitke u kontinentalnoj eliti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()