Za primjer ostalima! Evo zašto su igrači Milana na dresovima nosili djevojačka prezimena svojih majki

Majčin dan je danas, 12. maja,

12.05.2024. 11:44
  • Podijeli:
fk inter, fk milan, 22 april 2024 - profimedia-6627af0505344.webp Foto: Profimedia

Milan je na San Siru deklasirao Kaljari 5:1 u 36. kolu Serie A.

Dvostruki strijelac za ekipu trenera Stefana Piolija bio je Christian Pulišić, koji je zabio u 59. i 86. minuti, dok su po jedan dodali Ismael Bennacer u 35., Tijjani Reijnders u 74. i Rafael Leao u 83. minuti.

Milan dva kola prije kraja talijanskog prvenstva ima 74 boda te je osigurao drugo mjesto s obzirom na to da treća Bolonja ima sedam bodova zaostatka. Utakmica Milana i Kaljarija nije imala poseban rezultatski značaj, ali je privukla pažnju zbog akcije koju su Piolijevi igrači proveli.

Majčin dan je danas, 12. maja, a Milan ga je obilježio tako što su igrači nosili djevojačka prezimena svojih majki na dresovima umjesto svojih imena i prezimena.

Cilj inicijative bio je podići svijest o pravu na lični identitet, što proizlazi iz presude talijanskog Ustavnog suda iz aprila 2022., koji je odlučio da je automatsko dodjeljivanje očevog prezimena diskriminirajuće. Od 1. juna te godine pravo na izbor prezimena moraju imati oba roditelja djeteta.

"Igranje s prezimenima naših majki na dresovima jest poseban način odavanja počasti nevjerovatnim ženama koje su nas oblikovale i podržavale kroz život. To je važnan gest koja ističe važnost porodice i veza koje nas pokreću na terenu i izvan njega. Ponosan sam što uz suigrače predstavljam svoju mamu na ovaj jedinstven i iskren način", poručio je Pulišić, prenosi Index.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()