UNA vremeplov: Mundijalska bajka piše se od Urugvaja

Na premijernoj smotri učestvovalo svega 13 reprezentacija, od kojih četiri evropske. Među njima je bila Jugoslavija, koja je osvjetlala obraz Starog kontinenta

30.10.2022. 08:08
  • Podijeli:
Urugvaj 1930 Finale_FIFA-1667110394368.webp Foto: FIFA

Svjetsko prvenstvo u Kataru se bliži, temperatura raste iako je kraj oktobra, fudbalska euforija uzima zamah... a to je idealan trenutak da prošetamo kroz mundijalsku istoriju.

Prva planetarna smotra održana je 1930. godine u Urugvaju i po mnogo čemu je bila specifična.

Bilo je to vrijeme kada je FIFA tek okupljala nacionalne saveze pod svoje okrilje, preuzimajući kontrolu nad fudbalom od Međunarodnog olimpijskog komiteta.

S obzirom na činjenicu da su urugvajci bili dvostruki uzastopni olimpijski prvaci, te da je država proslavljala 100 godina od usvajanja prvog Ustava, odluka je pala da Montevideo bude domaćin prvog turnira.

Na istoj je učestvovalo svega 13 reprezentacija, od kojih četiri evropske. Među njima je bila Jugoslavija, koja je osvjetlala obraz Starog kontinenta. Predstavljali su je Milovan Jakšić, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Momčilo Đokić, Ljubiša Stefanović, Ivica Bek, Blagoje Marjanović, Aleksandar Tirnanić, Đorđe Vujadinović, Branislav Sekulić, Dragutin Najdanović i Branislav Hrnjiček predvođeni selektorom Boškom Simonovićem.

Plavi su do Južne Amerike stigli nakon 18 dana plovidbe brodom. Njihove pripreme i treninzi su se svodili na puko trčkarenje po palubi, što je postalo dio navijačkog predanja, pa čak i filma.

Uprkos dugom putu i nedostatku pravog rada, Simonovićevi učenici su na premijeri napravili senzaciju pobijedivši favorizovani Brazil sa 2:1. U anale fudbala sa naših prostora upisao se Tirnanić kao strijelac prvog mundijalskog gola. Metu je pogodio i Bek, pa pogodak Preguinja u nastavku nije mogao da utiče na epilog.

Juga je u drugom kolu na krilima dvostrukog strijelca Beka, te po jednim hicem u metu Marjanovića i Vujadinovića, deklasirala Boliviju sa 4:0, te na taj način vizirala polufinale gdje ju je čekao domaćin.

Pred krcatim tribinama nedovršenog "Sentenarija", Plavi su poveli pogotkom Vujadinovića i najavili novo iznenađenje. Pa ipak, Urugvajci su ubrzo izjednačili i nakon toga postigli još pet pogodaka za uvjerljiv trijumf.

Jedna od anegdota šampionata vezana je za drugi gol Urusa. U akciji je, naime, učestvovao i jedan policajac, koji je loptu iz gol-auta vratio u igru i omogućio Huanu Anselmu da savlada Milovana Jakšića. Sudija Almeida Rega ostao je tada nijem, ali nije kada je Plavima poništio, po tvrdnjama očevidaca, čist gol.

Nije samo taj arbitar bio u žiži. Sudija finala Johanes Langenus tražio je garancije da će poslije meča moći da najbržim mogućim putem stigne do broda koji bi ga bezbjedno vratio nazad za Evropu.

Zanimljivo je da je on dozvolio da se prvo poluvrijeme igra loptom Argentinaca, a drugo Urugvajaca. Prvo su dobili Gaučosi sa 2:1, drugo Urusi sa 3:0, za pobjedu 4:2 i veliku feštu domaćina.

O finalu vrijedi dodati i sljedeću činjenicu: u istom je zaigrao urugvajski fudbaler Ektor Kastro koji je imao samo jednu ruku. Bez druge je ostao još kao dijete, ali ga to nije spriječilo da čak i zatrese mrežu.

Kada se podvuče crta, u istoriji fudbalske igre Urugvaj je ostao upisan kao prvi planetarni šampion, Francuz Lusijen Loran kao prvi strijelac, Argentinac Giljermo Stabile kao najbolji golgeter sa osam pogodaka... Na turniru je odigrano 18 utakmica, postignuto 70 golova koje je uživo vidjelo 590.549 gledaoca.

Top 10 u Urugvaju: Urugvaj, Argentina, Sjedinjene Države, Jugoslavija, Čile, Brazil, Francuska, Rumunija, Paragvaj, Peru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()