Umjesto In memoriama: Siniša Mihajlović

Teško je prihvatiti činjenicu da Mihe više nema. Hej, čovjeka koji je dva puta na patos bacio leukemiju...

16.12.2022. 23:23
  • Podijeli:
1671222760060-639cd97c63391.webp Foto: Una

Šok. Tuga. Nevjerica. Bol. Praznina...

Prerana smrt Siniše Mihajlovića bila je sve to. I više o toga.

Teško je prihvatiti činjenicu da Mihe više nema. Hej, čovjeka koji je dva puta na patos bacio leukemiju. Čovjeka koji je krenuo iz Borova i dosegao zvijezde na nebu. Čovjeka kojem je podijeljena banana sa bratom bila slađa od večere u luksuznim rimskim restoranima. Čovjeka koji je sa Vojvodinom pokorio Jugu ispred "velike četvorke". Čovjeka čiji transfer iz Voše u Zvezdu je koštao milion "dojč maraka". Čovjeka čije ime je utkano u evropsku i svjetsku krunu Crveno-bijelih. Čovjeka koji se u Italiji izborio za status legende. Čovjeka kojem se divila fudbalska planeta. Čovjeka koji je bio rođeni pobjednik. Čovjeka koji se nikad nije predavao. Čovjeka koji je uvijek težio ka višem cilju. Čovjeka koji je imao hrabrosti da proba nešto drugačije. Čovjeka koji se nije plašio da u vatru gurne klince. Čovjeka koji je volio svoju zemlju. Čovjeka koji je velikodušno pomagao da se spasi ljudski život. Čovjeka koji je svoju porodicu uvijek držao na pijedestalu...  

Miha je bio fudbaler sa genetskim kodom šampiona. Pregledajte istorijske knjige Vojvodine, Zvezde, Lacija, Intera.

Miha je bio idol jedne generacije. Pitajte desetine hiljada klinaca koji su poslije Bajerna, Olimpika, Kolo Kola vjerovali da je besmrtan.

Miha je bio nesebični humanista spreman da drugima spasi život. Pitajte Nikolinu Radunović.

Miha nije pistajao na ucjene. Pitajte selektora "Čileanaca" Mirka Jozića.

Miha je rođen u Vukovaru, hrvatskom gradu kojeg je nazvao najljepšim na svijetu.

Miha je cijenio Arkana, čije ratne zločine je osudio, ali mu i bio zahvalan jer je u ratnom vihoru spasio članove njegove porodice.

Miha je bratoubilački rat na prostoru bivše Jugoslavije nazvao ludilom istorije.

Miha je bio pitomi dječak iz ravničarske Slavonije. Dok mu ne stanete na žulj. Pitajte Jensa Jeremisa.

Miha je osvetu servirao hladnu. Pitajte trenera Kolo Kola, onog istog Mirka Jozića.

Miha je bio barbika. Pitajte desetine hiljada dama koje su ludile za njegovim loknama.

Miha je mrzio ratove, posebno bratoubilačke. Pročitajte Gazetu delo Sport.

Miha je bio trendseter. Pitajte, je l', desetine hiljada klinaca koji su ispred zgrade igrali fucu sa podignutom kragnom.

Miha je bio najbolji izvođač slobodnjaka na svijetu, jedini čovjek sa het-trikom sa distance. Pitajte golmana Sampdorije Fabricija Ferona.

Miha je bio ambasador svoje zemlje tokom bombardovanja, spreman da ušeta u ofis premijera države članice NATO-a. Pitajte Masima D'Alemu

Miha je imao "oko" za talente i hrabrost da im da šansu. Pitajte Đanluiđija Donarumu.

Miha je bio gvozdeni narednik čije srce je nakvašeno suzama. Pitajte Viktoriju Mihajlović.

I, ovako možemo do sutra...

Miha je bio ljudina. I više od toga. A da ovaj In memoriam ne bi ostao samo novinarsko podsjećanje na sve što je postigao u životu i karijeri, neka o istim posvjedoče i aktuelni i bivši akteri navažnije sporedne stvari na svijetu.

"Siniša je bio vođa, neko ko je na terenu imao autoritet znanja, a van njega poštovanje svih, jer je čvrsto stajao iza svojih uvjerenja. Jedan je od najzaslužnijih što je Zvezda bila prvak Evrope i svijeta. Pamtim ga kao golobradog klinca koji je imao samo jedan fudbalski san - da zaigra za svoju Crvenu zvezdu. Hvala mu za sve", izjavio je emotivni Dragan Džajić.

Ljupko Petrović bio je u šoku:

"Je*em ti život, ne vjerujem, ne vjerujem… Moj Miha. Moj dobri Miha… Ljudina Miha… Čudo. Genije. Neponovljivi Miha. Žmarci su me progutali, raspadam se od bola. Šta dočekah, da se sad opraštam od djeteta, mog Mihe. Plačem. Imam i za kim da plačem. Divni moj Siniša, nikada te neće zaboraviti tvoj Ljupko".

I srpski selektor Dragan Stojković je naveo da Miha nikada neće biti zaboravljen.

"Počivaj u miru, Siniša. Ostavio si neizbrisiv trag u svijetu fudbala. Pamtiću te kao veliku ljudsku gromadu i kao neko ko je bio primjer kako se treba boriti i da nikada ne treba odustajati".

U istom tonu se oglasio rekorder Orlova Aleksandar Mitrović.

"Šampioni nikada ne umiru. Počivaj u miru".

Baš kao i njegov saigrač iz reprezentacije Dušan Vlahović:

"Počivaj u miru, ratniče, ljudino i šampione".

Premijerka Italije Đorđa Meloni se oglasila na društvenim mrežama:

"Borili ste se kao lav na terenu i u životu. Bili ste primjer i dali hrabrost mnogima koji se suočavaju sa bolešću. Opisivali su Vas kao gvozdenog narednika, pokazali ste da imate veliko srce. Jeste i uvijek ćete biti pobjednik. Zbogom".

Alesandro Nesta teško je podnio gubitak igrača sa kojim je dijelo mnoge uspomene:

"Mister, bio si ratnik. Pravi primjer za sve nas, posebno za mene... Nikad te neću zaboraviti"

Još jedan Mihin saborac, Roberto Manćini, takođe je poslao emotivnu poruku:

"Dan koji nikada nisam želio da doživim. Zbogom Siniša, prijatelju. Borio si se kao lav, uvijek ćeš ostati pored mene. Bili smo prijatelji 30 godina, kako na terenu, tako i van njega".

Legendarni kapiten Milana Franko Barezi napisao je oproštajnu poruku:

"Pozdrav, ratniče. Borio si se do samog kraja, kao pravi muškarac. Počivaj u miru", 

Nekadašnji selektor Hrvatske Slaven Bilić nije skrivao riječi tuge:

"Čuo sam vijest. Žao mi je, bio je mlad čovjek. Sjećam se, davno smo igrali za kadetsku reprezentaciju, bili smo cimeri nedjelju dana. Zvao sam ga da dođe u Hajduk. Htio je da dođe, bio je zadivljen tim našim ambijentom. Sjećam se da smo se jednom sreli u Vodicama gdje je Mihajlović ljetovao, a drugi put na Sardiniji. Sviđalo se to nekom ili ne, on je bio top karakter! Bio je moćan igrač i pravi trener. Počivao u miru božjem".

Oglasio se i čuveni napadač Gabrijel Omar Batistuta:

"Toliko bitaka na terenu. Ćao Siniša".

Golman Pari Sen Žermena Đanluiđi Donaruma zahvalio je Mihajloviću na podršci tokom zajedničke saradnje u Milanu.

"Oduvijek si bio ratnik i znam koliko si se borio. Zahvaljujem ti što si uvijek vjerovao u mene i za sve što si mi rekao još od prvog dana našeg susreta. Uvijek ćeš biti u mom srcu", istakao je Donaruma.

Bivši kapiten Rome Frančesko Toti na društvenim mrežama se oprostio od legendarnog srpskog fudbalera.

"Ćao prijatelju moj, nedostajaćeš mi".

Bivši kapiten Intera Havijer Zaneti objavio je na Instagramu sliku sa Mihajlovićem.

"Bio si izvanredan prijatelj, pratilac, čovjek, borac. Tvoja snaga, tvoja iskrenost i tvoj način jednostavnosti bili su primjer svima, svaki dan. Ogroman bol, nema riječi. Veliki zagrljaj porodici i voljenima. Siniša, počivaj u miru. Šaljem najjači mogući zagrljaj njegovoj porodici, u ovom momentu koji je veoma težak za sve nas. Siniša će zauvijek biti sa nama", napisao je Zaneti.

Emotivan je bio i Marko Arnautović:

"Hvala ti što si uvijek vjerovao u mene, posebno kada drugi nisu. Dočekao si me kao člana porodice, bio si mi prijatelj, brat, otac. Pustiću te da živiš u mom srcu i da se borim i igram za tebe. Počivaj u miru Mister!"

Oproštajnu poruku Mihi napisao je i Frank Riberi:

"Imao samo zadovoljstvo da te upoznam. Bio si velika ličnost, čovjek koji je zaslužio ogroman respekt. Borac do kraja. Naučio si nas mnogim vrijednostima u svijetu fudbala. Nedostajaćeš nam. Počivaj u miru Siniša.

Čuveni Predrag Mijatović se takođe oglasio:

"Vjerovao sam da, ako postoji neka osoba koja može da prevaziđe taj problem uz medicinski tretman, onda je to Mihajlović. Siniša je bio borac, bio je jak, imao je karakter, kako na terenu, tako i van njega. Poslije prvih tretmana sve je bilo ok. U posljednjih nekoliko mjeseci smo se čuli, ali se bolest nažalost vratila".

Poruku je poslao i legendarni Andrea Pirlo, čovjek s kojim je Miha bio bitke za zvanje kralja slobodnjaka. Srbin je iz boja izašao kao pobjednik, ali Italijana to nije spriječilo da napiše:

"Bio si sjajan čovjek i veliki fudbaler. Uvijek pouzdan ratnik. Zbogom Siniša".

Da je Miha ujedinio fudbalsku planetu, potvrđuju i riječi predsjednika FIFA Đanija Infantina:

"Duboko me je potresla vijest o smrti jednog od najpoznatijih srpskih igrača i trenera Siniše Mihajlovića. Svi ćemo pamtiti njegove slobodne udarce. Njegova smrt veliki je gubitak za sve nas. Porodici i najmilijima izražavamo saučešće u ovom teškom trenutku", naveo je Infantino.

Na revijalnoj utakmici legendi fudbala u Dohi, gdje Mundijal ulazi u završnicu, odata je počast Mihi. Čuveni fudbaleri su nosili broj 11, kao i ime Siniša. Na revijalnom duelu učestvovali su, između ostalih, Marko Materaci, Vesli Snajder, Nunjo Gomeš, Guti...

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()