Ukinut baraž: Nema više ukrštanja Lige šampiona i Lige Evrope

Dosad su se, poslije grupne faze, trećeplasirani sastavi iz Lige šampiona ukrštali sa drugim iz Lige Evrope

11.07.2023. 23:21
  • Podijeli:
UEFA foto Profimedia-640339cca336b.webp Foto: Profimedia

Riješila je UEFA da se mijenja. Ili, modernizuje, kako ko tumači. Možda i odgovorni pohlepnima na i dalje prisutnu želju o formiranju Superlige. Od toga neće biti ništa, ali će se zato kontinentalna klupska takmčenja od sezone 2024/25 igrati po novom formatu koji je odavno najavljen, uz jednu bitnu promjenu usvojenu ovog ljeta. Tiče se ukidanja baraža.

Za godinu dana neće biti moguće, kao dosad, da se poslije grupne faze ukrste timovi iz Lige šampiona i Lige Evrope (godinama prisutna praksa) ili iz Lige Evrope i Lige konferencije (slučaj u minule dvije sezone). Razlog je taj što UEFA želi da favorizuje timove koji su u ligaškom dijelu ostvarili bolji plasman, a praktično ukine drugu šansu onima koji se nisu pokazali u osnovnom delu.

Dosad su se trećeplasirani sastavi iz Lige šampiona ukrštali sa drugim iz Lige Evrope, isto tako treći iz grupa Lige Evrope sa drugim iz Lige konferencije. Ti mečevi su nazivani plej-ofom za popunu mjesta u nokaut fazi ili kraće baražom, međutim, od sezone 2024/25 neće postojati. Između ostalog zato što su u Nionu još prije godinu dana najavili promjenu sistema takmičenja, piše Mozzart Sport.

Tako će sva tri nadmetanja na teritoriji Starog kontinenta brojati po 36 timova. I svi će pomalo ličiti na Evroligu, svi će u svojoj ligi biti u istom "čamcu".

Žrijebom će odrediti da svaka ekipa u Ligi šampiona odigrati po deset mečeva: pet kod kuće i pet na strani. Pomenutih 36 klubova će biti raspoređno po rangu u četiri kvalitativne grupe. Tako će klub iz prvog šešira odigrati dva meča protiv kluba istog ranga, tri protiv klubova iz drugog šešira, tri protiv klubova iz trećeg šešira i dva protiv klubova iz četvrtog šešira. Osam prvoplasiranih će direktno obezbijediti plasman u osminu finala, a preostalih osam će biti poznato poslije plej-of mečeva ekipa koje su plasirane od devetog do 24. mesta na tabeli. Bilo je nagovještaja da će poraženi iz plej-ofa nastaviti takmičenje u Ligi Evrope, ali se od toga odustalo.

Sistem će se preliti i niže, tako da nema baraža vrijednog plasmana u osmini finala Lige konferencije. Dosad su u njemu učestvovali trećeplasirani sastavi Lige Evrope i drugoplasirani Lige konferencije (podsetimo, Partizan je tako dvaput uzastopno igrao, sa Spartom i Šerifom). Više ih nema.

I LE i LK će ubuduće, baš kao i Liga šampiona brojati po 36 timova. Što se tiče Lige Evrope, svaki će odigrati po četiri na svom i tuđem terenu, a u Ligi konferencije po tri. Po najboljih osam će se kvalifikovati u nokaut fazu automatski, dok će oni koji završe od devetog do 24. mjesta, baš kao i u Ligi šampiona, igrati plej-of da bi se plasirali u osminu finala.

Počev od sezone 2024/25 u grupi Lige Evrope svaki klub će odigrati po osam utakmica, a u Ligi konferencije po šest. Shodno tome, grupna faza Lige šampiona i Lige Evrope, pošto će imati više mečeva, trajaće od septembra do januara, dok će trećerazredno takmičenje početi devetog, a završiti se posljednjeg mjeseca u godini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()