UEFA spremila veliku osvetu Barceloni, ovo bi mogao biti ozbiljan udarac za Blaugranu

Barca bi, u slučaju da projekat Superlige kreće sutra i da u njemu učestvuju zaista najbolji klubovi Evrope, lako podnijela otvoren rat sa UEFA-om

23.12.2023. 11:15
  • Podijeli:
uefa-64ad3f8fca658.webp Foto: Uefa

Juventus je bio do guše u problemu zbog finansijskih malverzacija, ali se odrekao famozne Superlige i dobio poštedu moćnika iz Nyona.

Barcelona, međutim, iako istraga o “poslovnim akrobacijama“ Joana Laporte i dalje traje, ne pomišlja da napusti projekat koji direktno udara u temelje UEFA-e i sudeći prema vijestima iz Španije, to neće proći tek tako.

Barca bi, u slučaju da projekat Superlige kreće sutra i da u njemu učestvuju zaista najbolji klubovi Evrope, lako podnijela otvoren rat sa UEFA-om, ali u trenutku kada se klub debelo zadužio da bi izgradio novi “Camp nou“, a utakmice igra na olimpijskom “Montjuïcu“, tri sezone bez euro-fudbala dovele bi u pitanje egzistenciju kluba.

Evropska „kuća fudbala“ tjerat će istragu o poslovanju i finansijskom bilansu katalonskog kluba do kraja, jer su UEFA agenti više nego uvjereni da je pod Laportinim vodstvom napravljeno više prekršaja finansijskog fair-playja i da su sankcije takoreći izvjesne.

Pominje se da bi Barca mogla da bude izbačena iz euro-kupova na tri godine, što u ovom trenutku djeluje više kao upozorenje nego realnost, jer znamo kako su prolazili Manchester City i Paris Saint-Germain za dokumentovane prekršaje iz domena ffp-a (a, kako neki manje moćni klubovi).

Međutim, ukoliko bi Barcelona u paru sa vječitim rivalom Real Madridom nastavila da okuplja pobunjenike i insistira na pokretanju globalne Superlige u fudbalu, tada ne bi trebalo nikoga da začudi ukoliko se UEFA odluči za drakonsku kaznu i zaista udalji petostrukog prvaka Evrope iz Lige šampiona na duži period.

S obzirom na to da i španska La Liga pomno prati poslovanje Barcelone i da je za potpis svakog novog igrača potrebna posebna dozvola, kao i da je Laporta zakazao neke prijateljske utakmice u sred sezone da bi se unio još poneki milion u kasu, apsolutno je jasno da Barcelona pleše na tankoj žici likvidnosti i da bi se u njenim knjigama lako našli povodi za sankcije.

Ako se bude insistiralo na tome…

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()