UEFA na Euru uvodi novitet u VAR sistemu

Sve za poštenije prvenstvo

13.06.2024. 19:00
  • Podijeli:
VAR sudija reuters-666166c6e6456.webp Foto: Reuters

Na nadolazećem Evropskom prvenstvu bit će predstavljen novitet povezan s VAR sistemom. Naime, nakon donošenja odluka uz pomoć VAR-a, gledateljima na televiziji, ali i onima na stadionu, bit će prikazano objašnjenje iza svake odluke.

"Ovo je nešto novo i mislim da je to vrlo, vrlo zanimljivo. Nakon mišljenja VAR-a, želimo javnosti ponuditi tehničko objašnjenje. UEFA-in ekspert će simultano s VAR pregledom pripremati objašnjenja oko toga što se dogodilo u spornim situacijama", rekao je UEFA-in šef sudija Roberto Rossetti pa pojasnio kako će to izgledati:

"Primjerice, sudija nakon pregleda dosudi penal zbog igranja rukom. Tehničko objašnjenje bi glasilo: 'Njemački broj devet dodirnuo je loptu lijevom rukom, koja je bila u neprirodnoj poziciji iznad ramena te je povećala obuim njegovog tijela.'"

Cilj UEFA je povećati transparentnost pri donošenju odluka te otkloniti sve nejasnoće nakon što one budu donesene.

Sudije će isto tako biti dužni objašnjavati svoje odluke kapitenima ekipa, dok će svi ostali igrači za bilo kakav oblik prigovora sudijama biti kažnjavani žutim kartonom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()