Transformacija UEFA takmičenja: Novi format donosi više uzbuđenja

Nedoumica je pitanje kako će publika, koja je navikla na fazu po grupama, reagovati na novi sistem sa 36 klubova i jedinstvenom tabelom…

17.05.2024. 13:52
  • Podijeli:
uefa-64ad3f8fca658.webp Foto: Uefa

Veći broj klubova, više utakmica, neizvjesnost od prvog do posljednjeg kola ligaške faze i kao logična posljedica, mnogo više novca u kasama klubova, osnovni su motivi promjene formata u sva tri UEFA takmičenja od sezone 2024/25.

Na inicijativu Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice klubova Super i Prve lige, zamjenik generalnog sekretara UEFA Đorđo Marketi i šef sektora za klupska takmičenja i kalendare Tobijas Hedštuk, boravili su u Beogradu i predstavnicima klubova iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Mađarske i Crne Gore, objasnili do najsitnijih detalja novine u sva tri evropska takmičenja.

– Osjećam se zaista lijepo u Beogradu. Hvala Fudbalskom savezu Srbije i Zajednici klubova na dočeku i dobrodošlici. Uvijek je lijepo biti u Srbiji, državi koja ima veoma važnu ulogu u evropskom fudbalu. Sastanci poput ovog u Beogradu mnogo su važni za sve nas koji se nalazimo u sjedištu evropske kuće fudbala. Nismo često u prilici da razmjenjujemo mišljenja na ovaj način. Iskoristili smo promjenu formata u evropskim takmičenjima da putujemo po Evropi, razgovaramo licem u lice sa predstavnicima klubova, objasnimo razloge naših odluka. Mnogo je tu novih detalja koje oni treba da znaju, ali je još važnije da odgovorimo na sva njihova pitanja i da na licu mesta razjasnimo eventualne nedoumice – rekao je Marketi za sajt FS Srbije.

Nedoumica je pitanje kako će publika, koja je navikla na fazu po grupama, reagovati na novi sistem sa 36 klubova i jedinstvenom tabelom…

– Mislimo da će novi format znatno povećati interesovanje javnosti za sva tri UEFA takmičenja. Pruža se šansa većem broju klubova da uzmu učešće u borbi za bodove. Umjesto tri različita rivala kao do sada, imaće priliku da odmere snage sa osam protivnika, četiri meča igraće kod kuće, četiri na strani. Sve to garantuje veću neizvjesnost do samog kraja. Svaki klub će imati cilj koji može da ostvari i svaka utakmica će biti podjednako važna od prvog do posljednjeg kola – rekao je on.

Za klubove sa naših prostora sve djeluje spektakularnije nego ranije.

– Sigurno da je tako. Sve simulacije koje smo uradili uz pomoć kompjutera, dale su željene rezultate. Provjerili smo svaki segment novog formata i nemamo dilemu da će efekat biti pozitivan. Naravno da će i navijačima Crvene zvezde i Partizana biti draže da gledaju više različitih ekipa u Beogradu, a tako je i sa svima drugima u Evropi – istakao je on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()