Tektonske promjene: Od naredne sezona Liga šampiona u drugom formatu

Najznačajnije reforme Lige prvaka u jednoj generaciji Uefa je najavila 2021. godine

19.09.2023. 09:55
  • Podijeli:
liga prvaka reuters-64f0b85d8b4a4.webp Foto: Reuters

Kraj je ere za Ligu prvaka, jer turnir igra posljednju sezonu u svom trenutnom formatu prije nego što se uvedu velike promjene 2024. godine.

Najznačajnije reforme Lige prvaka u jednoj generaciji Uefa je najavila 2021., nekoliko dana prije nego što je neuspješna evropska Super liga pokrenuta 2021. godine, a dobili su jednoglasnu podršku Evropske klupske asocijacije i Uefinog odbora za klupska takmičenja.

Kako će izgledati novi format ?

Od 2003. godine, Liga šampiona je takmičenje od 32 tima sa jednom fazom grupne faze nakon koje slijedi nokaut faza. 32 tima, nosioci prema poziciji u ligi i UEFA koeficijentu, podijeljeni su u osam grupa od po četiri, s tim da su prva dva tima napredovala u finalnu 16 nakon šest rundi utakmica u formatu round-robin sa utakmicama kod kuće i u gostima. Zatim su uslijedila tri dvomeča, finale 16, četvrtfinale i polufinale, s utakmicama koje se igraju kod kuće i u gostima, prije finala na neutralnom mjestu.

Od 2024. grupna faza će izgledati potpuno drugačije.

Postoje dvije glavne promjene: četiri dodatna tima će biti uključena kako bi se povećao broj klubova do 36, a koristiće se jedan format lige. Ligaška faza će odrediti ukupni plasman - od 1. do 36., sa tri boda za pobjedu i jednim za remi kao i obično. Najboljih osam timova će se plasirati u 16. finala, a 16 timova koji završe između devetog i 24. mjesta ulaze u rundu play-offa koja se sastoji od dvije utakmice, s pobjedom koja osigurava prolaz u 16.  Ekipe koje završe na 25. mjestu ili ispod biće eliminisane i neće ispasti u Ligu Evrope.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()