Španija u polufinalu: Merino poslao Kroosa u penziju i rasplakao Nijemce

Poslije 90 minuta igre nije bilo pobjednika (1:1), a Furija je do pobjednosnog gola stigla u 119. minuti golom Mikela Merina

05.07.2024. 20:39
  • Podijeli:
euro 2024, fudbalska reprezentacija španije nemačke - 5 jul 2024 - foto Reuters (4)-66882a87c5e61.webp Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Španije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva nakon što je danas u Stuttgartu poslije produžetaka savladala domaćina Njemačku sa 2:1.

Poslije 90 minuta igre nije bilo pobjednika (1:1), a Furija je do pobjednosnog gola stigla u 119. minuti golom Mikela Merina.

Nakon ove utakmice okončana je karijera Tonija Kroosa, kome je ovo bila posljednja utakmica u profesionalnom fudbalu, jer je najavio oproštaj nakon što završi nastup na Evropskom prvenstvu.

Da poluvrijeme ili utakmica mogu završiti bez golova, ali da bude itekako zanimljiva, potvrđeno je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Jednu takvu su odigrali Slovenija i Portugal (riješena tek nakon penala), a drugoj svjedočimo večeras u Stuttgartu.

Nakon prvih 45 minuta mreže su mirovale, ali je sijevalo sa svih strana, a golmani su u prvom dijelu odbranili po tri udarca. Nijemci su bili oštriji na startu meča, a rezultat grublje igre je prinudna izmjena već u 8. minuti, kada je De la Fuente iz igre morao izvaditi Pedrija, a umjesto njega ušao je Olmo.

Nešto konkretniji su bili domaći, koji su dva puta opasno prijetili preko Havertza, ali je oba puta golman Furije odbranio njegove udarce.

S druge strane pokušavali su Yamal, Ruiz, Laporte i Olmo, ali se rezultat nije mijenjao.

Prvu veliku priliku u drugom dijelu vidjeli smo u 47. minuti, kada je kombinovala Furija, a Alvaro Morata iz dobre pozicije, sa igračem na leđima, šutirao je preko gola.

Mreža Neuera se zatresla u 51. minuti. Yamal je povratnom loptom na vrh šesnaesterca pronašao rezervistu Olmu, koji je pogodio za veliko slavlje Španaca.  

Nakon primljenog gola Elf je sve karte bacio u napad, redale su se prilike pred golom Furije, a gosti su čekali priliku iz kontre.  

Veliku priliku u 72. minuti imao je Havertz, ali je oklijevao pa je njegov udarac izblokiran.

Nedugo potom Niclas Fullkrug nije iskoristio zicer. Wirtz je ubacio, a napadač Borussije Dortmund šutirao iz prve i pogodio stativu.

Havertz je mogao i u 82. minuti vratiti stvari na početak. Pogriješio je golman Španije, lopta je došla do napadača Njemačke, koji je pokušao lobovati Simona, ali je prebacio gol za uzdahe na tribinama - olakšanje za Špance, a tuga za Nijemce.

Ipak, Wirtz je u 89. minuti spasio Njemačku i na asistenciju Kimmicha pogodio za produžetke.

U 107. minuti Nijemci su tražili penal nakon što je Cucurellu lopta pogodila u ruku. Ipak, engleski sudija Anthony Taylor samo je odmahnuo rukom. Tri minute prije kraja Fullkrug je pokušao glavom, ali se Simon nije dao iznenaditi.

I onda kazna u 119. minuti. Nakon ubacivanja sa lijeve strane Merino je glavom pogodio za veliko slavlje Španaca.

Fullkrug je u 123. minuti zapucao zicer, a Carvajal u 125. dobio crveni karton i neće igrati u polufinalu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()