Robinho pronašao posao u zatvoru koji zovu "paklom na zemlji"

Nekada ga zvali "novi Pele"

11.06.2024. 17:15
  • Podijeli:
robinho_reuters-63f125fa858a6.webp Foto: Reuters

"Novi Pele", tako su danas 40-godišnjeg Robinha zvali u tinejdžerskim danima. Umjesto da postane nasljednik velikog prethodnika, nekada slavni nogometaš Santosa, Reala, Manchester Cityja, Milana i reprezentacije Brazila, za koju je odigrao 100 utakmica, sada je posramljen odveden na izdržavanje kazne od devet godina zatvora zbog brutalnog grupnog silovanja 22-godišnje djevojke.

Zločin se odvio 22. februara u noćnom klubu u Milanu, a, uz Robinha i njegovog prijatelja Ricarda Falca, djevojku su silovala još četvorica muškaraca. Silovanje je trajalo između 30 i 50 minuta u garderobi noćnog kluba. S obzirom na to da Brazil ne izručuje državljane, Italija je tražila njegovo zatvaranje u matičnoj zemlji. To se i dogodilo, a neposredno nakon što je Robinho zatvoren, počeli su curiti i detalji o zatvoru. Brazilski mediji nazvali su ga "paklom na zemlji".

Zatvor se nalazi u saveznoj državi Pernambuco i poznat je kao najprenatrpaniji u državi. Izgrađen je da bi u njemu moglo boraviti 10.500 zatvorenika, a nerijetko se dogodi da u istom trenutku u njemu kaznu služi preko 30 hiljada zatvorenika.

Prema studiji Human Rights Watcha iz 2015. godine, čak 59 posto pritvorenika koji čekaju suđenje u ovom zatvoru boravi zajedno s već osuđenim zatvorenicima. To je suprotno brazilskom zakonu, ali se to kršenje prešućuje. Brazilski mediji pišu da je zatvor najpoznatiji po događaju iz 2016. godine, kada je stotinjak zatvorenika eksplozivom srušilo zid i pobjeglo na slobodu.

U ovom zatvoru kazne služe najgori od najgorih - višestruki silovatelji, narkobosovi, serijske ubiice, pa čak i kanibali. Australska TV kuća SBS Dateline je prije pet godina objavila reportažu o ovom zatvoru te u njoj istaknula da je te godine u njemu ubijeno ili poginulo čak 138 zatvorenika.

Brazilski su mediji danas objavili da se Robinho u zatvoru snašao bolje nego bi se očekivalo. U zatvoru uči novi zanat. Robinho je odlučio popravljati televizore, radioprijemnike i ostale električne uređaje u domaćinstvima.

"Tiho radi i nije nametljiv. Pravi je primjer zatvorenika koji nema nikakav problem s ostalima. Dali su mu i patike da može igrati nogomet kad je na redu rekreacija, a što se tiče učenja zanata, odradio je 600 kvalifikacijskih sati. Teško je reći uživa li ili ne, ali to mu pomaže da mu brže prođe vrijeme" rekao je za Robinhov advokat Mario Rosso Vale.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()