Prva država prihvatila Infantinov prijedlog o imenovanju stadiona po Peleu

Prva država koja je odlučila imenovati stadion po Peleu su Zelenortska Ostrva

05.01.2023. 09:15
  • Podijeli:
pele_AP Photo_Alexander Zemlianichenko_Tanjug-638792e57c100.webp Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Tanjug

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino na komemoraciji Edsonu Arantesu do Nascimentu Peleu predložio je da svaka država imenuje makar jedan stadion po ovoj legendi, a sada se pojavila i prva zemlja koja se odazvala ovom bizarnom prijedlogu.

Infantino je predložio da po legendarnom Brazilcu Peleu, koji je krajem 2022. godine preminuo u 83. godini života nakon borbe s rakom, budu imenovani stadioni širom svijeta i u svakoj državi po jedan.

Uz dužno poštovanje prema takvoj legendi, mnogi su ovaj prijedlog etiketirali kao bizaran, no sigurno je da će se neke zemlje odazvati Infantinovoj akciji. Tačnije, neke već jesu.

Prva država koja je odlučila imenovati stadion po Peleu su Zelenortska Ostrva.

Premijer Zelenortskih Ostrva Ulisses Correia e Silva potvrdio je da će Estadio Nacional de Cabo Verde, koji ima kapacitet od 15.000 sjedećih mjesta i gdje je reprezentacija ove zemlje domaćin, nositi ime Pele Stadium u čast legende svjetskog nogometa.

"Kao počast i priznanje ovom liku koji je nas sve učinio velikima predstavljam akciju da naš nacionalni stadion imenujemo u Pele Stadium. Nadam se da će više zemalja slijediti naš prijedlog", napisao je Silva na Facebooku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()