Prodaju se Messijevi dresovi s SP-a, cijene milionske

Najskuplji ikad dres Michaela Jordana

20.11.2023. 15:50
  • Podijeli:
joško gvardiol - lionel messi_profimedia-63a3401f76a37.webp Foto: Profimedia

Komplet od šest dresova koje je Lionel Messi nosio na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. bit će prodan na aukciji u decembru, objavila je u ponedjeljak aukcijska kuća Sotheby's. 

Za ovu zbirku koja će se prodavati na internetu od 30. novembra do 14. decembra, a istovremeno biti izložena za javnost u sjedištu Sotheby'sa u New Yorku, kompanija se nada iznosu većem od 10 miliona dolara. Time bi ta zbirka postala "najvrjednija zbirka sportskih suvenira ikad prodanih na aukciji".

Dres s plavo-bijelim prugama Messi je nosio u utakmicama u grupi protiv Saudijske Arabije i Meksika, zatim u osmini finala protiv Australije, u četvrtfinalu protiv Nizozemske, u polufinalu protiv Hrvatske i u finalu protiv Francuske. Sa sedam postignutih pogodaka tada 35-godišnji kapiten Argentine osvojio je titulu svjetskog prvaka, koja mu je nedostajala.

Poređenja radi, najskuplji dres prodan na aukciji, onaj koji je nosila legenda američke košarke Michael Jordan u finalu svoje posljednje NBA titule s Chicago Bullsima 1998. godine, prodan je za 10.1 milion dolara u septembru 2022. godine.

"Dio prihoda od prodaje bit će doniran projektu UNICAS, koji vodi dječja bolnica Sant Joan de Déu (SJD) u Barceloni uz podršku Fondacije Leo Messi, kako bi se pomoglo djeci oboljeloj od rijetkih bolesti", dodaje Sotheby's.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()