Procurili dokumenti: Abramovič tajno finansirao Chelseajev sestrinski klub

Pravila UEFA-e su jasna po ovakvim pitanjima

29.03.2023. 22:19
  • Podijeli:
profimedia-0297008800-roman-abramovic-1668076866671.webp Foto: Profimedia

Roman Abramovič tajno je finansirao preuzimanje nizozemskog prvoligaša Vitesea i finansirao ga godinama tokom perioda kada je također bio vlasnik Chelseaja, pokazuju dokumenti do kojih je došao The Guardian.

Istrage Nogometnog saveza Nizozemske nisu uspjele otkriti nikakve finansijske veze između Abramoviča i Vitesea te su zaključile da ruski oligarh nije imao menadžerski utjecaj na nizozemski klub.

I Vitese pod tadašnjim vlasnicima, i Chelsea pod Abramovičem, demantovali su da je ruski oligarh upleten u finansiranje nizozemskog kluba.

Međutim, finansijske informacije izašle su na vidjelo u dosjeima kiparskog offshore pružatelja usluga MeritServusa, a dokumenti prvi put otkrivaju najmanje 117 miliona eura tajnog finansiranja Abramoviča za preuzimanje Vitesea.

Sumnje u povezanost su se nastavile jer je Chelsea koristio Vitese, kao partnerski klub, u kojem su bili igrači koji još nisu spremni za zahtjeve engleskog Premiershipa.

Tako su mnogi igrači Chelseaja otišli u Vitese na posudbu tokom 2010-ih, uključujući srbijanskog reprezentativca Nemanju Matića, ali i trenutnu zvijezdu Masona Mounta.

Pravila UEFA-e su jasna po ovakvim pitanjima te se zahtijeva da klubovi koji igraju jedan protiv drugoga budu u nezavisnom vlasništvu kako bi se osigurao integritet takmičenja.

Sada je procurila gomila dokumenata koja pokazuje da je Abramovič finansirao Viteseovu potrošnju nizom zajmova u vrijednosti od najmanje 117 miliona eura do kraja 2015. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()