Početak kao iz snova: Njemačka ispratila Škote sa pet golova u mreži

Nijemci su poveli iz prve prave akcije na utakmici i to već u desetoj minuti susreta

14.06.2024. 22:58
  • Podijeli:
EURO_Njemacka_Skotska_foto_Reuters-666caea9b21d3.webp Foto: Reuters

Nogometaši Njemačke su na spektakularan način otvorili Evropsko prvenstvo budući da su u prvom kolu na Allianz Areni u Minhenu deklasirali Škotsku, bilo je 5:1.

Nijemci su poveli iz prve prave akcije na utakmici i to već u desetoj minuti susreta. Toni Kroos je dugom loptom uposlio Kimmicha koji je odigrao povratnu za Wirtza, a nogometaš Leverkusena je pogodio za vodstvo Elfa da bi devet minuta kasnije na semaforu Allianz Areni pisalo Njemačka - Škotska 2:0.

Kai Havertz je izbjegao ofsajd zamku i zatim uposlio Jamala Musialu koji je majstorskim udarcem matirao škotskog golmana te tako udvostručio prednost Elfa. U 25. minuti susreta Clement Turpin je pokazao na bijelu tačku poslije prekršaja na Jamalu Musiali, ali je nakon asistencije VAR tehnologije "vratio" prekršaj van granica kaznenog prostora.

Iz slobodnjaka je pokušao Havertz, ali je njegov udarac ukrotio Gunn te je ostalo 2:0. Na sljedeće uzbuđenje se čekalo do 42. minute susreta kada je Kimmich uposlio Gundogana čiji udarac glavom brani golman Škotske, a u nastavku akcije veznjak Barcelone je oboren u kaznenom prostoru pa je sudija Clement Turpin nakon još jedne asistencije VAR-a dosudio penal za Elf.

Pored jedanaesterca Ryan Porteous je dobio direktan crveni karton pa je Škotska do kraja susreta imala igrača manje. Loptu je na bijelu tačku namjestio ofanzivac londonskog Arsenala Kai Havertz i sigurno pogodio mrežu golmana reprezentacije Škotske te na taj način postavio konačan rezultat prvog dijela.

Prvi put su Nijemci u nastavku zaprijetili u 51. minuti susreta i to nakon dalekometnog udarca Rudigera čiji je pokušaj Gunn odbio u korner poslije kojer nije bilo opasnosti po gol reprezentacije Škotske. Sedam minuta kasnije je još jednom pokušao Wirtz, ali nije pogodio mrežu gola Gunna pa je ostalo 3:0.

U 59. minuti novo uzbuđenje ispred gola Škotske, zaprijetio je Musiala, ali je Gunn zaustavio njegov udarac, a četiri minute kasnije je rezervista Sane loše šutirao. Maximilian Mittelstädt je u 66. uhvatio volej nakon kornera, no nije ugrozio gol Škotske, ali jeste Fullkrug dvije minute kasnije kada je pogodio za 4:0 nakon asistencije Gundogana.

Osam minuta kasnije na semaforu je pisalo 5:0, a mrežu Gunna je još jednom pogodio napadač Dortmunda Niclas Fullkrug, ali je ovaj pogodak poništen zbog opravdane ofsajd pozicije. Sane je ponovo pokušao u 83. minuti, a četiri minute kasnije Škoti su smanjili rezultat i to zahvaljujući autogolu Antonija Rudigera, a konačan rezultat je postavio rezervista Can u drugoj minuti sudijske nadoknade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()