Najpopularnija britanska fudbalska emisija prvi put bez komentatora i gostiju

To je posljedica olduke BBC-a o suspenziji Garyja Linkera

13.03.2023. 11:46
  • Podijeli:
gary _lineker_indey.hr 1-640efc93a345a.webp Foto: Index.hr

Najpopularnija fudbalska emisija u Engleskoj, BBC-jev Match of the Day, u subotu se prvi put u historiji emitirala bez komentatora i gostiju u studiju. 

Posljedica je to odluke BBC-a o suspenziji Garyja Linekera, nakon koje su brojni bivši fudbaleri, a današnji komentatori i voditelji, otkazali svoje sudjelovanje u emisiji. 

BBC je nakon svega odlučio da će se emisija održati bez prezentacije u studiju i bez komentatora te da će se "fokusirati na akciju na terenu".

Lineker uporedio izjavu ministrice s nacističkim zakonima

Lineker u emisiji Match od the Day radi već 20 godina, ali ove sedmice ga je BBC, na zahtjev konzervativaca, tražio da odstupi zbog komentara na Twitteru kojim je odluku ministrice unurašnjih poslova Suelle Braverman, kojom se praktički onemogućuje ulazak svih migranata u Veliku Britaniju, uporedio s nacističkim zakonima u Njemačkoj 1930-ih te ju nazvao "gorom od grozne" i "neizmjerno okrutnom".

Braveman se potužila BBC-ju na Linekerovu objavu na Twitteru pa su iz BBC-ja objavili saopćenje u kojem navode kako će sa svojim vrlo popularnim voditeljem i zaštitnim licem sportskog programa obaviti "iskren razgovor" te ga udaljiti iz emisije dok se ne "postignu dogovor i jasna pozicija oko njegovog korištenja društvenih medija".

S BBC-ja su Linekeru poručili da će ga vratiti na posao ako se javno ispriča za izjavu. No, slavni fudbaler i ne razmišlja o tome. Posljedica svega toga bila je nabrzinu sklepana emisija koja je u subotu išla bez prepoznatljive špice, samo sa sažecima utakmica i tonom s utakmica, bez ikakvog komentara.

Lineker dobio ogromnu podršku

Lineker je dobio ogroman broj poruka podrške zbog cijele situacije, a njegovi kolege su odlučili iz solidarnosti preskočiti emisiju. Čak je i Alex Scott, voditeljica nedavno nagrađene emisije Football Focus, otkazala nastup u svojoj emisiji i tako prekinula nagađanja da bi baš ona mogla zamijeniti Linekera u Match of the Day.

Naposljetku je BBC i njenu emisiju skinuo s programa. Odlučeno je i da nakon utakmica neće biti razgovora s igračima i trenerima, a čak i da nije, neki su klubovi, poput Bristola, najavili da neće davati izjave za BBC. U Engleskoj sad mnogi traže ostavku generalnog direktora BBC-ja Tima Davieja, ali on tome ne razmišlja.

''Moj je posao služiti onima koji plaćaju licenciju i isporučiti BBC koji je usredotočen na nepristranu produkciju svjetske klase. Riješit ćemo ovu situaciju. Žao mi je zbog ovih smetnji, bio je težak dan i žao mi je što je publika pogođena. Odluke su temeljene na svjesnosti o tome što je BBC. Teško je i to je ta ravnoteža između slobode govora i nepristranosti. Mi smo žestoki zagovornici demokratske rasprave i slobode govora, ali s tim dolazi potreba za stvaranjem nepristrane organizacije'', rekao je.

Reakcije političara

Prema posljednjim informacijama, pregovori između BBC-ja i Linekera se "kreću u dobrom smjeru". Premijer Rishi Sunak rekao je da bi problem između BBC-ja i Linekera trebao riješiti sam BBC.  

S druge strane Downing Street i nekoliko ministara posljednjih su dana oštro kritizirali 62-godišnjeg voditelja. Ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman i ministrica kulture Lucy Frazer prošle sedmice su ga napale zbog njegovog poređenja britanske vlade s nacističkom Njemačkom.  

Kontrirala im je laburistička kancelarka Rachael Reeves i izjavila da je BBC "očito bio pod pritiskom Konzervativne stranke i morao ukloniti Garyja Linekera iz programa". Dodala je kako se ne sjeća da su ti isti torijevski zastupnici "jadikovali zbog nepristranosti kada su u javnost izašla otkrića o Richardu Sharpu".

U Britaniji u međuvremenu i dalje vlada neizvjesnost oko toga hoće li se Lineker vratiti na BBC. Kada su voditelja jučer ujutro novinari pitali hoće li se vratiti u emisiju, kazao je: "Trenutno ne mogu ništa reći."

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()