Lovren: 'Moja prva misao je osvojiti SP, sve je moguće'; Budimir: 'Uzbuđen sam i spreman'

Zanimljivo je bilo na konferenciji za medije hrvatske fudbalske reprezentacije

Autor: UNA HR
20.11.2022. 17:00
  • Podijeli:
Budimir Lovren_Goran Stanzl_Pixsell-1668932044586.webp Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Trećeg dana boravka u Dohi reprezentacija Hrvatske treniraće u jutarnjim satima, dva sata ranije od termina utakmice protiv Maroka s kojom otvaraju Svjetsko prvenstvo. Do srijede će sve sjesti na svoje mjesto, ekipa će se prilagoditi na vremenske uslove, a štab će sigurno detaljno analizirati Marokance.

Uoči današnjeg treninga o očekivanjima iz Katara govorili su iskusni stoper Dejan Lovren i napadač Ante Budimir.

„Velika mi je čast biti tu, da mi je netko kao djetetu rekao da ću igrati na svom trećem Svjetskom prvenstvu, ne bi mu vjerovao. Svaki put si sretan kada se vidiš na SP. Sjećam se da sam za Hrvatsku debitovao protiv Katara 2009. godine, ne znam šta to znači, je li to neki znak“ rekao je u uvodu kapiten ruskog Zenita.

Odmah mu je slijedilo pitanje o konkurenciji u odbrani, dolasku mladih igrača u reprezentaciju.

„Savršena pozicija za selektora, ima pet kvalitetnih štopera, svaki može igrati u prvih 11. Svi se borimo za mjesto, na kraju će selektor odlučiti. Mislim da nikad dosad nismo imali ovakvu kvalitetu. Možemo biti sretni“ dodao je Lovren te ponovio stav da mladi igrači uvijek moraju davati više na svakom treningu i utakmici, a to i rade.

„Kada se dođe u reprezentaciju zna se kakvi su standardi“ jasan je Lovren.

Napadač Osasune Budimir je odgovorio na pitanje zna li se početna postava za Maroko i kako se osjeća na SP jer je debitant.

„Još ne znamo ko će igrati u srijedu, ali svi smo fokusirani na Maroko. Osjećam se odlično, drago mi je da sam ovdje, za mene je ovo prvo SP, uzbuđen sam i veseli me da sam tu. Želiš gol, živiš za gol, dajem svoj maksimum, spremam se, nema tu velike filozofije, svi kreću od nule, u istoj smo poziciji“ rekao je Budimir u uvodu.

Lovren zna šta znači osvojiti trofej, igrati u finalima, uoči Rusije je igrao za Liverpool i bio član prve postave velikog kluba. Kako se danas osjeća u odnosu na Rusiju?

„Velika je razlika, onda sam došao s negativnim emocijama jer smo izgubili finale Lige prvaka, ali došao sam pun elana i volje. Imam to i sada, prednost je što sam iskusniji, znam što mi treba na treninzima i na utakmicama. I dobro i loše je što su četiri godine prošle, ali pun sam motiva i dok je to u meni daću sve od sebe“ rekao je Lovren nakon čega ga je britanski novinar pitao može li Hrvatska biti svjetski prvak.

„Imamo sve što nam treba, samo to trebamo pokazati na terenu. Sviđa mi se kombinacija iskusnih veterana i mladih lavova, ali puno toga se treba i poklopiti, treba svako biti u najboljoj formi. Ponavljam, kad imaš vjeru u sebe i svoju ekipu, svašta je moguće. Moja prva misao je - želim to osvojiti, kad sam prije četiri godine došao blizu, zašto to ne ponoviti. U fudbalu je sve moguće, samo moraš vjerovati“ odgovorio je iskusni štoper.

Prvi korak je Maroko, o njima dosta zna Budimir jer nekoliko važnih igrača prvog protivnika Hrvatske igra u Španjolskoj.

„Rekao bih da su kao ekipa jako opasni, jako su talentovani, a što se tiče pojedinaca tu su Bono koji je po meni među pet najboljih golmana La Lige, zatim En-Nesyri, visok i brz napadač pa Abde koji je u Osasuni, vrlo talentovan. Svi su dobri dribleri, vrlo opasna ekipa“.

Dobro Budimir poznaje i Karima Benzemu koji će propustiti SP zbog povrede što je težak udarac za SP.

„Kad Zlatna lopta nije ovdje, onda turnir to osjeti. Nedostajaće najbolji napadač na svijetu, Francuska će to osjetiti. Nama to ne mijenja, ali za turnir će nedostajati igrač kao što je Benzema“ odgovorio je Budimir španskom novinaru.

Za kraj konferencije za medije preostalo je pitanje za Lovrena o tome je li mu ovo oproštajno takmičenje i je li razmišlja o penziji ako ne bude u prvom planu,

„Nastaviću dok god vi sumnjate u mene, već ste rekli da nisam u prvom planu, sve znate. Koliko god vi mene otpisivali, ja ću dati samo veći gas“ poručio je jedan od najiskusnijih u redovima Hrvatske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()