Legendarni trener je izjavom "poništio" bh. reprezentativce: Imat će priliku u martu da ga razuvjere

Nedavno su okončane kvalfikacije za Euro u kojima je reprezentacija Bosne i Hercegovinne razočarala

03.12.2023. 14:30
  • Podijeli:
Zmajevi_trening_butmir_foto_FB6-65536e43472e1.webp Foto: Facebook/Nogometni savez BiH

U subotu je održan žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo koje se narednog ljeta igra u Njemačkoj, a potencijalne rivale saznala je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će u martu igrati baraž.

Nedavno su okončane kvalfikacije za Euro u kojima je reprezentacija Bosne i Hercegovinne razočarala, ali na sreću, imat će još jednu šansu da se izbori za plasman na veliki turnir koji nas očekuje u ljeto 2024.

Baraž donosi prvo duel sa Ukrajinom u Zenici 21. marta, a četiri dana kasnije na programu je finale. Ukoliko dobijemo selekciju Ukrajine, igrali bismo finale protiv Izraela ili Islanda na stadionu Grbavica.

Pobjednik će zaigrati u grupi sa Belgijom, Slovačkom i Rumunijom. Iako se mi nadamo da ćemo popuniti grupu i da ćemo biti rival Rumuniji 17. juna od 16 sati u Minhenu u utakmici 1. kola, drugi nas ne vide na ovom turniru, pa ni legendarni rumunski trener Mircea Lucescu.

On, zapravo, već smatra Ukrajinu favoritom u grupi, iako svi Belgiju smatraju kao najboljom reprezentacijom u grupi E.

"Izjednačena grupa. Ne vidim trenutno favorita. Belgija? Ne znam jesu li bolji od npr. Ukrajine. Ukrajina mi se čini kao najjača", rekao je Lucescu i tako "poništio" bh. reprezentativce, koji mogu u martu da mu dokažu da griješi.

Lucescu nije prestajao da hvali Ukrajince.

"S obzirom da imaju četiri startera u Premier ligi, dva u La Ligi, plus ostali... Ekipa koja je jako narasla. Riječ je o ekipi koja iza sebe ima i jednu dramatičnu situaciju. Belgija je drugi favorit, Rumunija treća, ali sa šansama. Rumunija ima na svojoj strani odličan uspon od prošle godine i dobre odigrane utakmice. Oni su osnova formiranja skupine vrlo profesionalnih igrača. Nisu posebni, jer bi inače igrali u Ligi prvaka, ali mi imamo izvrsno stanje duha", izjavio je Lucescu.

Jučerašnji žrijeb najavio nam je neke fantastične utakmice, a u tzv. grupi smrti (grupa B) igraju Španija, Hrvatska, Italija i Albanija. U grupi A su Njemačka kao domaćin, Škotska, Mađarska i Švicarska.

Slovenija, Danska, Srbija i Engleska su u grupi C, a u grupi D Nizozemska, Austrija, Francuska i pobjednik play-offa Lige A. U posljednjoj F grupi su Portugal, Češka Turska i pobjednik play-offa Lige C.

Evropsko prvenstvo sa 24 reprezentacije s nestrpljivo čeka, no mi ćemo na proljeće pokušati da po prvi put zaigramo na takvom turniru. Do sada smo jedino nastupili na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()