Legendarni Englez prozvao Izrael za "genocid iz udžbenika"

BBC se još uvijek nije oglasio

22.11.2023. 21:31
  • Podijeli:
gary lineker - reuters-640b820965d4e.webp Foto: Reuters

Proslavljeni engleski nogometaš i voditelj na BBC-u Gary Lineker ponovo je podigao prašinu komentarom o temama koje nisu povezane sa sportom, a najnovija je vezana za sukob u Gazi.

Naime, Lineker je na svom profilu podijelio intervju s izraelskim akademikom Razom Segalom koji je situaciju u Gazi opisao kao "genocid iz udžbenika".

"Napadi i nasilje u Gazi su 'jasno artikulisani' slučaj genocida. Sada je to artikulisano kroz izraelske medije, društvo i politiku, i svako ko slijedi izvore na hebrejskom jeziku izložen je šokantnom jeziku članova parlamenta, novinara, na društvenim medijima, u javnim prostorima, koji pozivaju na uništenje Gaze, sravniti Gazu s zemljom, pobiti sve. Budući da je namjera izražena tako eksplicitno, tako direktno... na takve besramne načine i nastavila se izražavati na ovaj način, onda zaista mislim da je ono što vidimo pred našim očima udžbenički slučaj genocida", tvrdi Segal u videosnimci razgovora.

Lineker je uz objavu dodao opis "Vrijedi 13 minuta bilo čijeg vremena", a odmah su krenuli komentari njegovih pratitelja koji su imali podijeljeno mišljenje.
Jedni su ga podržali, drugi ga kritikuju, dok BBC za sada nije komentarisao slučaj iako je britanski javni servis u septembru postavio nova pravila.

Prema njima voditelji vodećih emisija ne smiju podržavati ili napadati političku stranku, kritikovati karakter pojedinih političara u Britaniji ili preuzeti službenu ulogu u kampanjama grupa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()