Historijska trka se opet zakuhala, ko će dati najviše klupskih golova?

Sada su i jedan i drugi odlučili da siđu sa najveće scene i da najjače evropske lige zamijene egzotičnim destinacijama

19.08.2023. 09:35
  • Podijeli:
ronaldo_messi - reuters-63c7ae591e815.webp Foto: Reuters

Godinama unazad traju rasprave o tome ko je bolji fudbaler – Cristiano Ronaldo ili Leo Messi, a pristalice jednog ili drugog kao argumente uglavnom navode brojke.

Impresivni podaci o broju trofeja, individualnih nagrada i broja golova i asistencija ostavljaju bez daha, a s obzirom na kontinuitet vrhunskih igara i uspjeha sve je veći broj onih koji tu raspravu podižu na nivo najvećeg svih vremena.

Sada su i jedan i drugi odlučili da siđu sa najveće scene i da najjače evropske lige zamijene egzotičnim destinacijama.

Ronaldo je odlaskom u Saudijsku Arabiju pokrenuo cunami odlazaka u nevjerovatnim transferima, dok je Leo Messi postao najveća zvijezda američke fudbalske lige i svojim potezima uspeo da izazove pravu histeriju i oduševljenje.

Ipak, to ne znači da su završili svoju trku sa rekordima i da i dalje ne traje nadmetanje u obaranju istih.

Trenutno je na talonu golgeterski učinak kada su u pitanju njihove klupske karijere i borba će biti više nego dramatična.

Kada su u pitanju najbolji klupski strijelci u 21. vijeku, Ronaldo i Messi nemaju nikakvu konkurenciju.

Cristiano je golom u polufinalu Kupa arpaskih klubova donio pobedu svom timu što mu je ujedno bio i 719. pogodak u karijeri u svim klubovima čiji je dres nosio, da bi u finalu protiv Al-Hilala sa još dva donio trofej i stigao do cifre od 721 klupskog pogotka.


Tako je zabilježio šest golova u tom takmičenju u kojem je njegov Al-Nassr osvojio trofej, a ukupno 20. od dolaska u Saudijsku Arabiju na 25 utakmica. Nije tresao mrežu u meču Superkupa i u dvije utakmice Kraljevskog kupa, ali je do sada pokazao brutalnu efikasnost u osvit nove sezone.

Njemu za vratom diše sjajni Leo Messi koji je odmah po dolasku u ekipu Inter Miami, koji je u vlasništvu Davida Beckhama, pokazao zašto je i dalje svjetska klasa.

Messi je u klupskoj karijeri do sada postigao 713 golova, osam manje od Ronalda, a od dolaska u Ameriku je poptuno eksplodirao

Odigrao je četiri utakmice tamošnjeg Liga kupa i već devet puta tresao mrežu na šest mečeva, a s obzirom na to da se prvenstvo tek zahuktalo imat će priliku da do kraja sezone dramatično poveća svoj učinak.

Treba reći i da je Messi odigrao 115 utakmica manje i da postiže gol na svakih 99 minuta, naspram Ronaldovih 110.

Također, Argentinac je bio bolji strijelac prije nego što su obojica napustila Evropu i postigao je 704 naspram 701 gola koliko je imao Portugalac.

Kada se gleda ukupan učinak u karijeri, Ronaldovu statistiku pojačava reprezentatcija jer je najbolji strijelac u historiji kada su u pitanju nacionalni timovi i na nivou karijere ima prednost sa 842:814, ali je prosek i dalje na strani njegovog rivala zbog manjeg broja odigranih mečeva.

Ono što je sada izvjesno, ako se ne dese velike promjene, Ronaldu će ostati prednost u Ligi šampiona gdje je odnos 140:129 i malo je vjerovatno da će se vratiti u neki od evropskih klubova, dok je zanimljivo da kada su golovi u Ligama petice u pitanju, Messi vodi sa 496:495 ako se računaju samo prvenstveni golovi.

Činjenica da će za njihove kvalitete, igranje u mnogo lakšim takmičenjima otvara pitanje i brojke od 1.000 golova u karijeri, jer imaju tempo da u tri-četiri godine dostignu te cifre pod uslovom da toliko dugo budu aktivno igrali.

Kada je u pitanju ostatak konkurencije ona je daleko iza iako su u pitanju impresivne brojke.

Treće mjesto pripada Robertu Lewandovskom sa 542 gola u klupskoj karijeri, dok je na poziciji četiri Zlatan Ibrahimović sa 496 u 822 meča i on je jedini u prvih pet koji više nije u konkurenciji.

Petu poziciju zauzima Luis Suarez sa 458 golova na 747 utakmica i tu brojku će pokušati da uveća u dresu Gremija.

Pet najboljih strijelaca u istoriji u klupskoj karijeri:

1. Cristiano Ronaldo 721 gol – 974 utakmice

2. Leo Messi 713 golova – 859 utakmica

3. Robert Lewandowski 542 gola – 722 utakmice

4. Zlatan Ibrahimović 496 golova – 827 utakmica

5. Luis Suarez 458 golova – 747 utakmica

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()