Gledanost Svjetskog nogometnog prvenstva za žene približava se rekordu

Poređenje sa SP u Francuskoj pokazuje da je samo na uvodnih 12 utakmica na stadionima u Australiji i Novom Zelandu čak za 72 posto više navijača

25.07.2023. 13:30
  • Podijeli:
Zene_prvenstvo_foto_Reuters-64bfa88000934.webp Foto: Reuters

Svjetsko nogometno prvenstvo za žene, čiji su domaćini Australija i Novi Zeland, na putu je da ostvari najbolju posjećenost u historiji takmičenja, objavila je FIFA.

Nakon pet dana broj prodanih ulaznica već je premašio 1,5 miliona, što je nova prekretnica u historiji ženskog nogometa. Uvodnih 12 utakmica dosad je pratilo 364.000, odnosno u prosjeku 30.326 gledalaca po susretu, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Time je prosjek mnogo veći nego prošle godine 2019. u Francuskoj (21.756) ili prosječna posjećenost u historiji (24.780).

Poređenje sa SP u Francuskoj pokazuje da je samo na uvodnih 12 utakmica na stadionima u Australiji i Novom Zelandu čak za 72 posto više navijača.

Gledanost televizije također je vrlo dobra u obje zemlje. Uvodna utakmica Novog Zelanda privukla je više od milion gledalaca na malim ekranima u njihovoj domovini, dok je uvodna utakmica Australije privukla nešto manje od dva miliona.

“Ovaj turnir ispisuje historiju i kao zemlja domaćin smo uzbuđeni. Vidimo povećanje podrške ženskom nogometu. Ne samo u prodaji ulaznica, već i u gledanosti prijenosa, sudjelovanju na festivalima i prodaji suvenira Svjetskog prvenstva i druge robe”, kazao je izvršni direktor Australskog nogometnog saveza James Johnson.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()