Fenerbahče se još jednom oglasio o skandalu u Saudijskoj Arabiji: Ataturk i naša nacija iznad svega!

Skandal o kojem bruji svijet

31.12.2023. 18:21
  • Podijeli:
dzeko fenerbahce anadolija-6589679d50939.webp Foto: Anadolija

Fudbaleri Fenerbahčea i Galatasaraya odbili su igrati finale Superkupa Turske, kojem je u petak domaćin trebala biti Saudijska Arabija.

Istanbulski velikani odbili su izaći na teren, jer organizatori nisu dozvolili da ekipe na teren izađu u majicama sa likom Mustafe Kemala Ataturka.

Iste večeri nakon odgode oglasili su su klubovi i Fudbalski savez Turske, a u zajedničkom šturom saopćenju, poručili su kako je derbi otkazan zbog "organizacijskih problema".

Sada se ponovo oglasio Fener, a iz kluba su poručili kako je država ispred svih trofeja.

- Prije svega, želimo reći da smo vrlo počašćeni i sretni vidjeti naše navijače uz sebe tokom cijelog ovog procesa. Izražavamo zahvalnost svima koji su nam dali snagu i podršku u ovom teškom trenutku.

Naša država, naša Republika, naš veliki vođa Mustafa Kemal Ataturk i naša nacija su vrhunske vrijednosti Fenerbahčea, kao i svih sportskih klubova naše zemlje.

Te vrijednosti držimo iznad trofeja, sportskih takmičenja, finansijskih očekivanja, politike i ukratko, iznad svega ostalog. Prekidi do kojih je došlo prije finala Superkupa dogodili su se zbog naše osjetljivosti u vezi s našim vrijednostima o kojima se ne može pregovarati i nema drugog razloga ili svrhe osim toga.

Iznenadila nas je da je agenda nastala otkazivanjem finala Superkupa kasnije uvučena u politiku i teorije zavjere.

Ova priča nema nikakve veze s vanjskom politikom, politikom ili teorijama zavjere. Najveća nam je želja da se što prije prekinu rasprave koje se u javnosti vode u krivom smjeru.

Podsjećajući da sport treba biti daleko od politike, pozivamo sve da djeluju razumno, bez miješanja sporta i politike, bez pretvaranja sporta u poligon za političko prepucavanje.

Posebno bismo istakli da poremećaji u organizaciji finala Supekupa nisu samo zbog neprihvaćanja zahtjeva dva kluba.

Obavještavamo javnost da ćemo poduzeti zakonske korake protiv onih koji iznose nerealne i spekulativne izjave, te klevete i lažne optužbe, usmjerene isključivo na naš klub i naše menadžere - navodi se u saopćenju.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()