Beckham je Miami kupio za 25 miliona dolara: Evo koliko sad vrijedi

Englez postao sjajan biznismen

09.06.2023. 10:49
  • Podijeli:
david-beckham-profimedia-1-.jpg

Nekadašnji engleski reprezentativac David Beckahm, osim što je bio sjajan fudbaler, čini se da je postao i odličan biznismen.

Vlasnik Inter Miamija je prije nekoliko dana na Floridu doveo najboljeg fudbalera svih vremena Lea Messija. Sve je krenulo jednom porukom 2018. godine. Nekadašnji engleski reprezentativac dobio je nagradu na 25. godišnjici MLS-a, a na društvenim mrežama mu se javio Messi i rekao mu da ga nazove za nekoliko godina. Beckham ga je, očito, nazvao i Messi je postao novi igrač njegovog kluba.

Najbolji nogometaš svih vremena nakon objave transfera uvjeravao je javnost da njegov transfer u Miami nema veze sa zaradom. Istina je da ima. I to s velikom zaradom. Messi je u MLS otišao kao slobodan igrač, a niko tačno ne zna kakav je bio njegov dogovor s Beckhamom.

Pretpostavlja se da će Argentinac dobiti udio od Appleovog sponzorstva lige, koje vrijedi dvije i pol milijarde dolara za deset godina, te udio od Adidasovog sponzorstva. Apple bi, također, trebao snimiti i dokumentarnu seriju o Messiju, od čega bi također on imao zaradu.

No Messijev se profit ne može upoređivati s onim koji su s godinama napravili Beckham i njegovi saradnici, braća Jorge i Jose Mas. Beckham je, naime, kad je stigao u MLS 2007. godine, uvjetovao da mu se dozvoli da kupi klub za 25 miliona dolara.

U poređenju s današnjim vrijednostima klubova u MLS-u, to se čini kao bagatela. Inter Miami kupio je 2014. godine, no trebalo mu je neko vrijeme dok ga upogoni. Klub je službeno predstavljen 2018. godine, a prvu utakmicu odigrao je 2020.

Do tad je vrijednost kluba porasla na 857 miliona dolara. Messijev bi dolazak uz inflaciju i ostale faktore trebao tu vrijednost udvostručiti, što znači da će klub postati najskuplji u MLS-u. Vrijednost bi mu uskoro mogla premašiti milijardu i pol dolara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()