BBC udaljio Linekera iz emisije koju vodi zbog komentara o migrantima

U znak podrške kolegi do daljenjg u emisiji neće učestvovati ni Ian Right te Alan Shearer

10.03.2023. 20:52
  • Podijeli:
gary lineker - reuters-640b820965d4e.webp Foto: Reuters

Legendarni engleski nogometaš Gary Lineker (62), najbolji strijelac svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine, do daljnjega neće biti voditelj BBC-jeve emisije Match of the Day nakon više od 20 godina, koliko je proveo u toj ulozi.

Lineker, koji je najplaćeniji zaposlenik britanske državne televizijske kuće, morao je odstupiti na zahtjev ljutih konzervativnih političara.

Njih je jako pogodio njegov komentar na Twitteru kojim je odluku ministrice unutrašnjih poslova Suelle Braverman kojom se praktički onemogućuje ulazak svih migranata u Veliku Britaniju usporedio s nacističkim zakonima u Njemačkoj 1930-ih te ju nazvao "gorom od grozne" i "neizmjerno okrutnom".

Braveman se potužila BBC-ju na Linekerovu objavu na Twitteru, pa su iz BBC-ja objavili priopćenje u kojem navode kako će sa svojim vrlo popularnim voditeljem i zaštitnim licem sportskog programa obaviti "iskren razgovor" te ga udaljiti iz emisije dok se ne "postigne dogovor i jasna pozicija oko njegovog korištenja društvenih medija".

Nakon ove odluke u znak podrške kolegi ni legendarni napadači Ian Wright i Alan Shearer neće učestvovati u emisijama BBC-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()