Ferstapen nezaustavljiv: Slavio na Velikoj nagradi Austrije

Aktuelni šampion je po četvrti put u karijeri slavio na „Red Bul ringu“, a tako je ostvario dvostruki trijumf, pošto je dan ranije bio najbolji u sprintu

02.07.2023. 17:05
  • Podijeli:
Ferstapen tanjug ap Darko Vojinovic-64a190f71ede1.webp Foto: Tanjug/Ap/Darko Vojinovic

Vozač Red Bula Maks Ferstapen slavio je na Velikoj nagradi Austrije, devetoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Aktuelni šampion je po četvrti put u karijeri slavio na „Red Bul ringu“, a tako je ostvario dvostruki trijumf, pošto je dan ranije bio najbolji u sprintu. Holanđanin je ujedno upisao petu pobjedu zaredom, sedmu ove sezone i 42. u karijeri, a austrijskom timu je donio 10. trijumf u nizu, pa ga samo jedan dijeli od rekorda koji drži Meklaren već tridesetak godina.

Ferstapenu je najbliži bio Šarl Lekler u Ferariju, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao drugi vozač Red Bula Serhio Peres.

Branilac titule je odvozao fantastičnu trku tokom koje je imao drugačiju taktiku od svojih konkurenata, ali to je unijelo samo dozu zanimljivosti u borbu na samom vrhu, ali ne i neku neizvjesnost. Lekler je iskoristio period virtuelnog vozila bezbjednosti poslije desetak krugova da ode u boks, dok je Ferstapen ostao na stazi, pa je Monegašanin vodio kada je vozač Red Bula otišao po nove pneumatike. To je potrajalo samo devet krugova, pošto ga je Holanđanin bez problema sustigao i pretekao, a zatim se odvojio i čak u finišu uspio da ode još jednom u boks u pokušaju da dođe do najbržeg kruga, što je i uspio.

Veća borba viđena je iza najbolje dvojice, pošto je Peres uspio sjajno da se probije poslije katastrofalnih kvalifikacija i u direktnom duelu pobjedi Karlosa Sainsa juniora u Ferariju. Španca je koštala i kazna koju je dobio zbog kontinuiranih izlazaka van okvira staze, pošto je na kraju razlika između Peresa i njega bila oko četiri sekunde.

Najbolji među ostalima bio je vozač Meklarena Lando Noris, koji je vodio sjajne borbe sa Sainsom i Luisom Hamiltonom u Mercedesu, neko vrijeme je čak bio u konkurenciji za podijum, ali je posustao u finišu. Šesti je bio Fernando Alonso u Aston Martinu, ispred Hamiltona i drugog vozača Mercedesa Džordža Rasela, a osvajače bodova kompletirali su Pjer Gasli u bolidu Alfa Taurija i Lens StrolL iz Aston Martina.

Pored dominantnog izdanja Ferstapena, kao i brojnih kazni zbog izlazaka van okvira staze, trku u Špilbergu obilježio je i izlazak bezbjednosnog vozila u finišu prvog kruga. Do usporavanja trke je došlo zbog incidenta između vozača Alfa Taurija Jukija Cunode i Estebana Okona u bolidu Alpina, kao i kasnijeg izletanja japanskog automobiliste. Taj period je potrajao samo do trećeg kruga, a do kraja je jedino usporavanje usledilo zbog već pomenutog Hilkenbergovog zaustavljanja pored staze.

Ferstapen na prvoj poziciji u šampionatu sada ima 229 bodova, a prate ga Peres sa 148 i Alonso sa 129.

Naredna trka sezone u Formuli 1 vozi se već sljedećeg vikenda za Veliku nagradu Britanije na „Silverstonu“.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()