UIO prikupila 515 miliona KM više nego prošle godine

Samo u septembru 2023. godine, UIO je prikupila 932 miliona indirketnih poreza što je za 19 miliona više u odnosu na septembar 2022. godine

03.10.2023. 18:20
  • Podijeli:
konvertibilne-marke-ilustracija-cbbih.jpg

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u devet mjeseci ove godine prikupila je sedam milijardi i 864 miliona KM što je za 515 miliona KM ili sedam posto više u odnosu na isti period prošle godine kada su prihodi iznosili sedam milijardi i 349 miliona KM.

Samo u septembru 2023. godine, UIO je prikupila 932 miliona indirketnih poreza što je za 19 miliona više u odnosu na septembar 2022. godine.

Nakon što je UIO privredi vratila milijardu i 613 miliona po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli na raspodjelu korisnicima u periodu januar – septembar iznosili su šest milijardi i 251 milion i veći su za 442 miliona u odnosu na prihode koji su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prvih devet mjeseci ove godine raspoređen je iznos od 762 miliona, Federaciji BiH je raspoređeno tri milijarde i 394 miliona, Republici Srpskoj milijarda i 864 miliona i Brčko distriktu 189 miliona.

Iako su prihodi po osnovu PDV-a povećani, Federacija BiH i Republika Srpska dobile su manje novca i to iz razloga što je povećan spoljni dug, pa je tako u prvih devet mjeseci Federacija BiH dobila šest miliona KM manje nego prošle godine, a Republika Srpska 23 miliona.

Istovremeno na otplatu spoljnog duga Federacije BiH u prvih devet mjeseci ove godine otišlo je 620 miliona što je za 217 miliona više nego godinu ranije, a u Republici Srpskoj 297 miliona što je za 111 miliona više nego 2022. godine.

Pored raspoređenih prihoda, na osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, Federacija BiH je dobila dodatnih 166 miliona KM, Republika Srpska 109 miliona KM i Distrikt Brčko 5,6 miliona KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()