Đokić: Oblast energetike i gasa u nadležnosti entiteta

Republika Srpska ima Zakon o gasu i sertifikovanog operatera transportnog sistema, što Federacija BiH nema

19.09.2023. 18:51
  • Podijeli:
plin_anadolija 1-64db938110d2c.webp Foto: Anadolija

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da član Predsjedništva BiH Denis Bećirović drugi put pokušava nametnuti pitanje regulacije gasa, te ocijenio da je ovo još jedan u nizu pokušaja nametanja zakona koji nema pravnog osnova, jer su oblast energetike i gasa u nadležnosti entiteta.

Đokić je pojasnio da Republika Srpska ima Zakon o gasu i sertifikovanog operatera transportnog sistema, što Federacija BiH nema.

"FBiH nema zakon, ima neku uredbu kojom je regulisana oblast gasa i zato što ne mogu da riješe taj problem kod sebe, oni sad pokušavaju da razvale sistem Republike Srpske koja je to već riješila vrlo kvalitetno u skladu sa evropskim direktivama i na zakonit i funkcionalan način", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da FBiH nema snage ili ne želi da donese takvo zakonodavstvo, pa se inicijativama poput Bećirovićeve želi iznudi poseban zakon o gasu na nivou BiH, za šta ne može biti saglasnosti Republike Srpske.

Đokić kaže da se kroz Zakon o prenosu, regulatoru i operateru sistema električne energije može dodati dio koji se odnosi na gas.

"Mi smo na bazi te ideje potpisali izjavu 2019. godine koju su potpisali i tadašnji federalni premijer Fadil Novalić, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i dva resorna ministra, te se usaglasili da se sa takvim zakonskim rješenjem ide prema Savjetu ministra i Parlamentarnoj skupštini BiH koji bi nekako uredili oblast gasa i time omogućili da kažemo da smo treći energetskli paket skoro u cijelosti realizovali. To što oni neće tako, to je njihov izbor", naglasio je Đokić.

On je poručio da se Republika Srpska kreće u skladu sa Ustavom i zakonima kojima je uređena ova oblast.

Đokić je ocijenio da je Bećirovićeva aktivnost kojom je u proceduru uputio prijedlog zakona o transportu prirodnog gasa, regulatora i unutrašnjem tržištu u BiH "samo pucanje u prazno".

"Bećirović možda sebi hoće da daje na nekoj važnosti i da problematizuju to pitanje, te izmisli tezu da je za nešto opet kriva Republika Srpska koja kao neće da donese zakon, a oni imaju pravo da iniciraju donošenje takvog zakona", rekao je Đokić, te istakao da je to jedna beskrajna igra koja traje u BiH.

On je naveo da Predsjedništvo BiH uspostavlja novu praksu rada da preglasaju člana Predsjedništva iz Republike Srpske Željku Cvijanović, koja će, kako je rekao, izdvojiti mišljenje i za njega tražiti potvrdu od Narodne skupštine Republike Srpske gdje će biti podržana.

Ministar energetike smatra da postoje mnogo bolji način na koje se može urediti sektor gasa i električne energije, a ne nametati nešto trikovima.

"Mislim da je sve ovo ciljano. Iza svega ovoga je plan da se problematizuju pitanja i kažu da je Srpska `faktor opstrukcije` i da ne želi da se donosi zakonodavstvo funkcionalno za nivo BiH. Pa ne možete raditi ono što vam nije u nadležnosti", naveo je Đokić.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()