"Banjaluka Expo 2024" sa 300 izlagača iz deset zemalja

Izlagači očekuju uspješne poslovne rezultate

03.04.2024. 20:30
  • Podijeli:

Kada je u pitanju plasman domaćih proizvoda, imperativ je izlazak na strana tržišta. Ovo je samo jedna od poruka koja se mogla čuti na Prvom međuanrodnom sajmu privrede "Banjaluka Expo 2024", a na kojem učestvuje 300 izlagača.

Lokacija studentski Kampus. Prvi dan sajma.  Na 15.000 kvadratnih metara, sve štand do štanda, a na njima svoje proizovde i usluge predstavlja 300 izlagača. Svi sa istim ciljem, uvezati se sa potencijalnim partnerima.  

"Ovo je odlična prilika da se privrednici Bosne i Hercegovine i regiona uvežu, prava i jedina varijanta kako bi to trebalo da funkcioniše. Ovo nas definitivno zbližava i na ovaj način možemo zajedno napredovati, razmjenjivati iskustva upoznavati nove partnere i širiti svoje poslovanje. Dakle, prava stvar", rekao je Nenad Ratkovac direktor prodaje "Gatarić group".

Učesnici, kako kažu, očekuju dobre poslovne rezultate.

"Mi smo svjetski lideri u proizvodnji mašina za pranje suđa. Drago nam je što smo na ovom sajmu. Prisutni smo na ovom tržištu ja mislim već 30 godina i nadam se da ćemo naše proizovde plasirati u svim restoranima. Drago mi je što sma ovdje, lijepo isksutvo", poručio je Viktor jedan od stranih izlagača.

Na ovom sajmu možete vidjeti izlagače iz brojnih oblasti od metalske do drvne industrije, elektro i IT sektora, pa sve do dizajna i finansija. Zemlja partner Sajma je Srbija.  

"Samo jaka Srbija može da bude adekvatna podrška Republici Srpskoj. Možda je ovaj sajam u Banjaluci i prilika da pozovemo sve privredne subjekte, sve kompanije iz Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine da još više sarađuju, da zajednički relaksiramo administrativne procedure, da se omogućimo privredi da lakše posluje, da trgovinska razmjena bude veća, da CEFTA sporazum konačno profunkcioniš i da se Otvoreni Balkan etablira i implementira. Dozvolimo privredi da nas spaja", poruka je Tomislava Momirovića ministra unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije.

Pored Srbije prisutni su i predstavnici deset zemalja Evropske unije kao i poslovne delegacije iz Kine i Mađarske.

"Divno je kada se skuplja privreda i divno je kada privreda može da da rezultate. Veoma sam iznenađen činjenicom, brojem izlagača, brojem država, brojem Vas koji ovdje to želite. Republika Srpska želi da poboljša poziicju radnika, ali to ne smije da bude na štetu realnog poslovanja i da u tom pogledu razvijemo one privrede koje mogu da istrpe  i visoko plaćene radnike, a ne samo da imamo socijalu koja treba da preživljava. Moramo se okrenuti najsavremenijim tokovima. I to je moguće", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je ovaj sajam proglasio otvorenim.

Među brojnim zvaničnicima, prisutan je bio i predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Republika Srpska nudi najbolje uslove za privređivanje i to više nije nikakva tajna I to nije da premijer ponavlja kao papgaj nego to znaju privrednici koji ovjde doalze. Mi smo kao mala ekonomija ili zajednica bili prinuđeni da ponudimo uslove koji neki drugi ili ne žele ili ne moraju ili nemaju razloga da to rade kako bi mi privukli što više investicija na naše prostore", rekao je Višković.

Sajam će biti otovren do petka, 5. aprila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()