Volite kiseli kupus? Ima mnogo pogodnosti za organizam, ali nemojte pretjerivati

Važno je napomenuti da bi dnevna konzumacija kiselog kupusa trebala biti ograničena na 60 grama kako bismo izbjegli povećanje rizika od visokog krvnog pritiska

27.11.2023. 10:45
  • Podijeli:
kupus salata yt-65364c896639b.webp Foto: Youtube/Printscreen/@Irina_Khlebnikova

​Zima ne prolazi bez tradicionalnih delikatesa poput sarmi, pita i salata od kiselog kupusa.

Osim što je ukusan, kiseli kupus bogat je hranjivim tvarima, čineći ga izvrsnim izborom hrane tokom hladnijih mjeseci. Ipak, važno je održavati umjerenu konzumaciju.

Evo nekoliko razloga zašto je kiseli kupus koristan za vaše zdravlje:

– Regeneracija jetre: Probiotici i vitamini prisutni u kiselom kupusu podržavaju eliminaciju štetnih tvari iz jetre i podstiču obnavljanje njenih stanica.

– Za snažne kosti: Vitamin K, bitan za očuvanje jakih kostiju, preporučuje se ženama tokom menopauze kako bi se spriječila osteoporoza.

– Poboljšava zdravlje želuca: Kiseli kupus obiluje probioticima koji podstiču probavu, sprečavaju zatvor te potpomažu apsorpciju vitamina i minerala.

– Jača imunološki sistem: Naučno je dokazano da kiseli kupus pomaže tijelu u odbrani od bolesti zahvaljujući vitaminima i mineralima koje sadrži.

– Štiti mozak: Probiotici iz kiselog kupusa pozitivno utiču na procese u mozgu, poboljšavaju pamćenje, smanjuju stres te mogu ublažiti simptome depresije.

– Održava vitku liniju: Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu osigurava duže osjećaj sitosti, što može rezultirati unosom manje kalorija tokom dana.

Uprkos svim prednostima, važno je napomenuti da bi dnevna konzumacija kiselog kupusa trebala biti ograničena na 60 grama kako bismo izbjegli povećanje rizika od visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.

Ako primijetite simptome poput nadutosti, diareje ili glavobolje, preporučuje se smanjenje unosa i konsultacija s ljekarom, piše “NajŽena”.

Sirovi kupus probavlja se u organizmu za 3-4 sata, dok kiseli kupus zahtjeva samo dva sata. Ova hranjiva namirnica sadrži raznovrsne vitamine i minerale, poput vitamina C, K, kalcijuma, željeza, kalijuma i magnezijuma, čineći je izuzetno korisnom za zdravlje.

Uživajte u umjerenoj količini kako biste iskoristili sve blagodati, čuvajući ravnotežu između užitka i zdravlja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()