Ovu hranu ne bi trebali jesti za doručak

Obratite pažnju

30.08.2023. 06:30
  • Podijeli:
ovsena kaša, doručak, kaša, ovsene pahuljice pixabay-6486c9a4da068.webp Foto: Pixabay

Iako je važno sve konzumirati umjereno, trebali bismo izbjegavati sljedeće namirnice za doručak:

Bijeli tost: Bijeli hljeb manje će vas duže držati sitima u poređenju sa smeđim hljebom, jer je znatno siromašniji vlaknima. Također, prahrana bogata vlaknima pomaže održavanju zdravlja crijeva i snižavanju kolesterola.

Masni doručak: Umjesto prženih jaja odaberite kuhana jaja. Gljive dodajte za vlakna i zdrave masti. Izbjegavajte visokokalorične dodatke kao što je kečap.

Samo smoothie: Samo voćni smoothie može biti bogat šećerom. Dodajte lisnato povrće za manje šećera i više proteina. Također, voće nema dovoljno proteina, stoga razmotrite dodatak biljnog proteina u prahu za dulji osjećaj sitosti, piše Cosmopolitan.

Pahuljice: Pahuljice pune šećera mogu uzrokovati nagli porast šećera u krvi. Obratite pažnju na veličinu porcija i izbjegavajte one s visokim udjelom šećera.

Instant aromatizirane kaše: Ako koristite instant kaše, pazite na visok udio šećera i soli. Odaberite običnu kašu i dodajte voće za prirodnu slatkoću.

Kroasan s krem sirom: Kroasani su kalorični, a krem sir može biti bogat mastima i kalorijama. Radije birajte hljeb od raži i smanjite unos krem sira.

Žitne pločica: Ove pločice često su pune šećera i imaju malo proteina. Radije odaberite zdraviju opciju s više proteina.

Kafa sa sirupom: Dodavanje sirupa kafi može povećati unos šećera. Radije koristite prirodne okuse poput cimeta.

Gotovi sendviči za doručak: Često su puni masti, šećera i soli. Radije pripremite zdraviju opciju kod kuće.

Muffin s borovnicama: Borovnice obiluju antioksidansima i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali to ne znači da su muffini s borovnicama zdravi!

Ovi slatkiši obično imaju malo borovnica, a puni su masti i kalorija. Ako ipak odaberete muffin s borovnicama, provjerite nalazi li se na ambalaži prave borovnice. Neki brendovi koriste lažne borovnice, a zdravstvene prednosti pravih borovnica su bitne.

Koncentrirani sok od naranče: Što više obrade hrana prolazi, to više hranjivih tvari gubi. Koncentrirani sok od naranče dobar je primjer.

Koncentrat sadrži manje hranjivih tvari od svježeg soka, a visok je i u fruktozi koja može izazvati nagli porast šećera u krvi. Radije jedite cijelu naranču nego koncentrirani sok.

Preskakanje doručka: Preskakanje doručka može dovesti do prejedanja kasnije tokom dana i usporiti metabolizam.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()