Ovo je najpodcjenjenije povrće na svijetu

Mnoge zdravstvene dobiti

30.11.2023. 11:08
  • Podijeli:
povrće pixabay-655de5ad80dee.webp Foto: Pixabay

U porodici Carolyn Malcoun redovno se jede povrće. Njen suprug ga dodaje jutarnjem smoothieju, kći voli pojesti salatu kad dođe iz škole, a za večeru ga jedu na stotine načina.

“Nema povrća koje moja porodica ne voli, ali kad bih morala imenovati ono najpodcjenjenije, to bi bez sumnje bio kupus”, piše Malcoun, inače urednica na portalu Eating Well.

Skromna glavica kupusa ima toliko prednosti. Prvo, od nje se može napraviti više jela. Osim toga, može dugo stajati u frižideru i traje duže nego glavica zelene salate. Sirovi kupus daje hrskavost mnogim jelima, ali i kuhan je vrlo ukusan.

“Jedan od uobičajenih obroka u našem domu su pečene pileće kobasice, krompir i dinstani kupus s preljevom od vlasca i senfa”, nastavlja Malcoun.

Ne zaboravimo i zdravstvene dobrobiti kupusa. Ovo povrće iz porodice krstašica prepuno je vitamina C i K, a crveni kupus sadrži i antocijane, snažnu protuupalnu fitohemikaliju. Osim toga, dobar je izvor izotiocijanata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()