Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće

Dok se brojne hranjive namirnice preporučuju tokom drugog stanja, postoje i one koje se ne preporučuju za redovno konzumiranje

29.02.2024. 06:15
  • Podijeli:
trudna žena, trudnoća, surogat pixabay-6585d3dbc4adb.webp Foto: Pixabay

Održavanje zdrave ishrane tokom trudnoće važno je i za dobrobit majke i za razvoj djeteta.

Dok se brojne hranjive namirnice preporučuju tokom drugog stanja, postoje i one koje se ne preporučuju za redovno konzumiranje. Najbolje bi bilo izbjegavati ih ili konzumirati što manje.

Sirova jaja

Konzumiranje sirovih jaja može da uzrokuje simptome poput temperature, mučnine, povraćanja i dijareje. Kod trudnica, infekcija salmonelom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, stoga se preporučuje izbjegavanje hrane u kojoj se nalaze nedovoljno obrađena jaja, poput domaćeg majoneza ili sirovog tijesta, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuvana ili sirova riba

Sirova riba i morski plodovi mogu biti rizični za trudnice. Konzumacija nedovoljno kuvane ili sirove ribe tokom trudnoće može dovesti do infekcija koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije za majku i bebu. Preporučljivo je izbegavati sirovu ribu i odlučiti se za kuvanu ribu kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Neoprano ili neoljušteno voće i povrće može sadržavati bakterije, parazite ili tlo, kao rezultat toga što je u prodavnici puno ljudi rukama diralo namirnice. Rješenje ovog problema je temeljno pranje voća i povrća prije konzumacije.

Riba koja sadrži visok udio žive

Hrana bogata živom može biti vrlo štetna tokom trudnoće. Određene vrste riba sadrže visoke razine žive, što predstavlja rizik za majku i dijete. Ribe kao što su sabljarka, skuše, morski pas i određene vrste tune trebalo bi izbjegavati tokom trudnoće, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuhano ili sirovo meso

Slično kao i sirova riba, trudnice bi zbog rizika od štetnih bakterija i parazita trebalo da smanje konzumaciju nedovoljno kuvanog ili sirovog mesa. Bakterije iz nedovoljno obrađenog mesa mogu da budu štetne za majku i dijete, zato bi trudnice trebalo da se pobrinu da meso bude temeljno kuvano kako ne bi postojao rizik od bolesti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()