Nutricionisti savjetuju namirnice koje ne biste trebali preskočiti u maju

Nutricionisti preporučili

09.05.2024. 21:54
  • Podijeli:
rotkve rotkvice pixabay-65d351184a24e.webp Foto: Pixabay

Maj je savršen mjesec da očistite svoj frižider i opskrbite ga raznovrsnim svježim proizvodima koje nudi kasno proljeće i rano ljeto.

Prelaz na toplije, dulje dane omogućuje biljkama da rastu i napreduju, postajući ultimativni “dar” za naše stolove. Iako postoji mnogo izvrsne hrane za opskrbu u maju, ovih pet najboljih preporučuju nutricionisti.

Rotkvice
Rotkvice su prepune hranjivih tvari poput vitamina C, kalija i bakra, a pokazalo se da imaju antimikrobna, antikancerogena i antioksidativna svojstva, koja promiču cjelokupno zdravlje, piše eatingwell.com.

“Rotkvice se mogu uživati ​​svježe same ili u salati, dajući oštar, hrskav, osvježavajući okus. Ili se mogu ispeći u rerni kao karamelizirani zaslađeni dodatak vašim jelima”, savjetuje dijetetičarka
.
Trešnje
Ne samo da su trešnje ukusna i lijepa hrana, već sadrže i mnoge nutritivne prednosti. Za početak, porcija od jedne šalice trešanja sadrži tri grama vlakana, koja pomažu u svemu, od kontrole šećera u krvi do zdravlja crijeva i srca.

Trešnje su također bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima, koji su korisni kod sprječavanja razvoja kroničnih bolesti, štiti od preranog starenja i poboljšava zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka Melissa Renae.

Gljiva smrčak
“Iako njihov tačan nutritivni sadržaj može varirati općenito imaju nizak udio kalorija i masti, a visok udio proteina i vlakana”, kaže dijetetičarka Grace Derocha.

Također pružaju niz vitamina i minerala, uključujući vitamin D, cink, bakar i željezo. Osim toga, smrčci sadrže antioksidanse i povezuju se s potencijalnim protuupalnim svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta.

Mrkve
Iako mrkvu možete pronaći tokom cijele godine, ovo povrće narančaste boje najslađe je u maju, kaže nutricionistica Angel Planells.

Mrkva sadrži beta karoten, karotenoid koji tijelo pretvara u vitamin A, koji se zatim može koristiti za sve, od podrške imunološkoj funkciji do potencijalne zaštite od bolesti i određenih vrsta raka. Planells dodaje da mrkva – zahvaljujući svojih gotovo 4 grama vlakana po porciji od jedne šalice -p ruža dodatnu korist jer pomaže u reguliranju pražnjenja crijeva.

Šparoge
Šparoge su dobar izvor vitamina C i vlakana te odličan izvor vitamina K, kaže kuharica i dijetetičarka Abbie Gellman. Također je niskokalorična hrana, sa samo 38 kalorija po jednoj šalici kuhane porcije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()