Konzumiranje više voća i povrća poboljšava vaše raspoloženje

Tokom dana trošimo glikogenske rezerve i potrebno je mozak redovno opskrbljivati dobrom energijom, a voće je pametan izbor

27.02.2024. 13:05
  • Podijeli:
voćni sokovi, voće, sok - profimedia-655b2acdd3cca.webp Foto: Profimedia

Nadopuna jelovnika jabukama, mrkvom i bananama potiče naše mentalno zdravlje, kažu stručnjaci. Smatraju da deset dodatnih porcija voća i povrća u dnevnoj prehrani ima isti učinak na emocije kao i kada neko nezaposlen pronađe posao. Otkrili su i da smanjenje porcija voća i povrća negativno utječe na mentalno zdravlje.

Britanski stručnjaci sa Univerziteta u Leedsu napravili su studiju kojom su obuhvatili oko 50.000 ljudi. Ispitali su podatke o potrošnji voća i povrća i njihove povezanosti s mentalnim zdravljem, a podatke su prikupljali čak sedam godina.

Sudionicima u istraživanju postavljali su pitanja koliko porcija svježeg voća i povrća pojedu na dan, a potom su im dali da ispune opći zdravstveni upitnik, u kojemu su, između ostalog, odgovarali i na pitanja o nivou sreće, vlastitim vrijednostima, osjećaju tjeskobe itd.

"Rezultati našeg istraživanja pokazali su da se mentalno zdravlje osobe poboljšava u odnosu na količinu voća i povrća koju svakodnevno pojede. Tako smo pružili dodatne dokaze da konzumacija tih namirnica, ne samo da dobro utječe na fizičko zdravlje, već i mentalno",  kazao je voditelj istraživanja Neel Ocean, a prenosi Daily Mail.

Usporedio je to s hodanjem. Kaže da jedna dodatna porcija bobica ili salate poboljša nečije mentalno zdravlje kao da je hodao deset minuta. Također, studija je otkrila da snažno smanjenje tih porcija u danu uzrokuje emocionalni stres, a pokazala je i to da su žene te koje konzumiraju više takve hrane.

Iako je nejasno zašto svježi proizvodi poboljšavaju naše mentalno zdravlje, ranije studije pokazale su da su, na primjer, grah, narandže i špinat bogati vitaminima E i C, a oni smanjuju upale u tijelu i unutarnji stres koji se povezuje s depresijom. Osim toga, složeni ugljikohidrati u voću i povrću mogu povećati nivo serotonina, hormona koji se povezuje sa osjećajem sreće.

Ova stručnjakinja kaže da smo tokom dana izloženi brojnim stresnim situacijama te smo skloni stimulirati organizam kako bi u što kraćem vremenu podigli nivo energije.

Uz kafu, čaj i drugo budimo se i održavamo cjelodnevni ritam. Sve to je jako stresno i ima svoje posljedice. Suprotno od stimulansa, povrće i voće su adaptogeni. Sastojci iz navedenih namirnica smanjuju loš kortizol i podižu dobar, čuvaju naš prezauzeti nervni sistem i pozitivno djeluje na naše mentalno zdravlje.

Tokom dana trošimo glikogenske rezerve i potrebno je mozak redovno opskrbljivati dobrom energijom, a voće je pametan izbor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()