Koje povrće jesti kuhano, a koje sirovo?

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću su kategorisani kao rastvorljivi u mastima i rastvorljivi u vodi

27.10.2023. 07:41
  • Podijeli:
zdrava-hrana-povrce-pixabay.jpg

Sirovo povrće ima različite hranjive materije od kuhanog. Ako znate koje treba kuhati, a koje ne, to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina.

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću su kategorisani kao rastvorljivi u mastima i rastvorljivi u vodi.

Vitamini rastvorljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, su stabilniji, dok su vitamini rastvorljivi u vodi, kao što su vitamin C i B, osjetljiviji na kuvanje i tako se gube.

Zbog toga se često preporučuje da se neke vrste povrća jedu sirove kako bi se maksimizirala količina hranljivih materija iz njih.

Povrće je takođe bogato antioksidansima, a kod nekog povrća se uništava tokom kuvanja, a kod drugog postaje bioraspoloživo. To znači da tijelo bolje apsorbuje hranljive materije iz njih. Metoda kuvanja koja takođe ima ulogu u opstanku minerala i antioksidanata.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C, kao što su brokoli, spanać i zelena salata, najbolje je za zdravlje kada se jede sirovo. U njima se kuvanjem smanjuje količina vitamina C. Kelj i grašak su zdraviji za jelo sirovi.

Povrće bogato antioksidansima koje je zdravije jesti i sirovo su bijeli luk, spanać, korijen peršuna i praziluk, a među začini su zeleni biber u zrnu.

Povrće koje je zdravije jesti kuvano

Postoji povrće čije antioksidante telo bolje apsorbuje kada se kuva. Da biste iskoristili sve hranljive sastojke, kuvajte šargarepu, bijeli i slatki krompir, špargle, cveklu i karfiol.

Kuvanje takođe pozitivno utiče na bolju apsorpciju beta karotena u povrću kao što su šargarepa, slatki krompir, tikvice i bundeva.

Pažljivo kuhajte povrće

Naravno, bolje je jesti kuvano povrće nego ga uopšte ne jesti. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno više volite da ga jedete kuvano, maksimalno iskoristite hranljive materije. Kuvajte ih dovoljno dugo da omekšaju, ali ne predugo da postanu kašasti, piše „Live Strong“.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()